Σύνταξη: tourismtoday.gr

Καθώς η ταξιδιωτική βιομηχανία πλησιάζει τα δύο χρόνια επιπτώσεων από την πανδημία, νέα στοιχεία αποκαλύπτουν την αντίθεση στη στρατηγική τιμολόγησης για ξενοδοχεία και βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις.

Αυτό δείχνουν τα δεδομένα νέας έκθεσης των Transparent και Amadeus. Η μελέτη καταγράφει την απόδοση ξενοδοχείων και ενοικιάσεων το 2020 και το 2021 σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία το 2019, χρησιμοποιώντας στοιχεία από εκατομμύρια ακίνητα παγκοσμίως.

Πόσο διέφεραν οι τιμές σε ξενοδοχεία και βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις κατά την πανδημία

Στην τιμολόγηση -παγκοσμίως- με βάση τη μέση εβδομαδιαία δεσμευμένη τιμή για μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο και σε βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, ενός υπνοδωματίου:

Ξενοδοχεία

Τα ξενοδοχεία προσπάθησαν να προσελκύσουν τη μέγιστη πληρότητα μειώνοντας δραματικά τις τιμές από τον Μάρτιο του 2020 σε περισσότερο από 40% κάτω από τα ποσοστά Απριλίου και Μαΐου του 2019.

Έκτοτε, οι τιμές των ξενοδοχείων αυξάνονται σταδιακά, ταιριάζοντας με τα επίπεδα του 2019 περίπου τον Αύγουστο του 2021.

Μετά μειώνονται λίγο πίσω και στη συνέχεια ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019 ξεκινώντας από τους δύο τελευταίους μήνες του περασμένου έτους.

Για ολόκληρο το έτος 2021, οι τιμές των ξενοδοχείων ήταν 11% χαμηλότερες από το 2019, αλλά τον Ιανουάριο του 2022 οι τιμές ήταν περίπου 8% υψηλότερες από ό,τι πριν από τρία χρόνια.

Βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις

Οι τιμές σε ενοικίαση διακοπών δεν έπεσαν σχεδόν καθόλου – ακόμη και στις αρχές της πανδημίας.

Στην πραγματικότητα, οι τιμές ενοικίασης εκτινάχθηκαν ελαφρώς πάνω από τα επίπεδα του 2019 στα τέλη Μαρτίου και ξανά στα τέλη Μαΐου, πιθανότατα λόγω του γεγονότος ότι οι άνθρωποι αναζητούσαν ιδιωτικά καταλύματα που τους επέτρεπαν να ξεφύγουν καθώς η δουλειά και τα σχολεία συνδέονταν στο διαδίκτυο.

Στο χαμηλότερο επίπεδο, τα ποσοστά ενοικίασης ήταν περίπου 10% χαμηλότερα από το 2019, κυρίως το φθινόπωρο του 2020.

Έκτοτε οι τιμές ενοικίασης αυξάνονται σταθερά, παραμένοντας πάνω από τα επίπεδα του 2019 ξεκινώντας από το τέλος του 2020 και αυξάνονται κατά μέσο όρο έως το 2021 κατά 18%.

Τον Ιανουάριο του 2022, οι τιμές ενοικίασης ήταν 31% υψηλότερες από ό,τι ήταν την ίδια περίοδο το 2019.

Σύμφωνα με την έκθεση, «αυτή η τάση βοήθησε να κλείσει το χάσμα στην τιμολόγηση του κλάδου.
Ωστόσο την τελευταία εβδομάδα του 2021 μια μέση διανυκτέρευση σε ενοικιαζόμενο ακίνητο για διακοπές κόστιζε 118 δολάρια, ενώ μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο εξακολουθούσε να είναι υψηλότερη στα 186 δολάρια».

Η πληρότητα

Όσον αφορά στην πληρότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η σχετική ανάκαμψη ήταν ισχυρότερη για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, με την πληρότητα το τελευταίο εξάμηνο του 2021 να αντιστοιχεί στο 2019.

Η έκθεση υπογραμμίζει πως «αξίζει να εξεταστεί ο αντίκτυπος της μεγαλύτερης ροής στην προσφορά ενοικίων.

Επιπλέον, τα παραδοσιακά ξενοδοχεία υψηλότερης πληρότητας ανέκαμψαν κατά τη διάρκεια του 2021 και στην πραγματικότητα επέστρεψαν σε επίπεδα απόλυτης πληρότητας πέρα ​​από τα ενοίκια.»

Κρατήσεις

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σε σύγκριση με το 2019 με το 2021, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κρατήσεις ήταν ισχυρότερες για ξενοδοχεία, «καθώς τα επαγγελματικά ταξίδια επιμένουν περισσότερο λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών».

Διάρκεια διαμονής

Η διάρκεια διαμονής συνεχίζει να διαφέρει, με τη μέση διαμονή των ενοικιάσεων να φτάνει τις πέντε ημέρες από τέσσερις το 2019, σε σύγκριση με δύο ημέρες για τα ξενοδοχεία.

«Αυτή η άνοδος εξηγεί την αυξημένη πληρότητα και αντιπροσωπεύει μια μεγαλύτερη και επίμονη αύξηση της διάρκειας διαμονής για ενοικιάσεις διακοπών όπου ο χώρος και οι ανέσεις είναι συνήθως ανώτερες, ενώ η διάρκεια διαμονής ενός ξενοδοχείου έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη», αναφέρει η έκθεση.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι όταν χαλαρώνουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η ζήτηση των ταξιδιωτών ανακάμπτει γρήγορα.