Τα σύνορα της ΕΕ ενδέχεται να μην ανοίξουν για τους Ρώσους από την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, δεν θέλουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Βρυξελλών.
Το ECDC θα καταρτίσει τη λίστα χωρών
Σύμφωνα με τους The New York Times, οι Βρυξέλλες θα συστήσουν στα κράτη μέλη της ΕΕ να ανοίξουν σύνορα για υπηκόους τρίτων χωρών μόνο με την προϋπόθεση ότι η επιδημιολογική κατάσταση σε αυτά είναι συγκρίσιμη με αυτήν που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη.
Θα καταρτιστεί ένας κοινός κατάλογος χωρών για την είσοδο τουριστών. Αυτός ο προτεινόμενος κατάλογος θα διαμορφωθεί με βάση τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Σε αυτήν την περίπτωση, το ECDC πιθανόν να αφήσει εκτός ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, τα περισσότερα από τη Νότια Αμερική, τη Νότια Αφρική, τη Ρωσία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και το Αφγανιστάν, την Κίνα, το Βιετνάμ, την Ουγκάντα και άλλες αφρικανικές χώρες, την Αίγυπτο και την Τουρκία.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά κριτήρια της ΕΕ, μια χώρα δεν θεωρείται “επικίνδυνη” εάν ανιχνευθούν 16-20 νέες περιπτώσεις λοίμωξης εντός 14 ημερών ανά 100.000 άτομα. Συγκριτικά, στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό είναι περίπου 107 περιπτώσεις, στη Ρωσία – περίπου 80 νέες λοιμώξεις.
Η αρχή της αμοιβαιότητας, που προστέθηκε στα κριτήρια που είναι απαραίτητα για το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διατυπώθηκε και πάλι από τον Υφυπουργό υπό τον Υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, κ. Ζαν-Μπαπτίστ Λεμουάν.
Σε συνέντευξή του στη France Info TV, είπε ότι η ΕΕ είναι αποφασίζει τώρα πού μπορούν οι Ευρωπαίοι να κάνουν διακοπές. «Η ιδέα είναι να έχουμε έναν κατάλογο χωρών εκτός ΕΕ από την 1η Ιουλίου στην οποία μπορούμε να έρθουμε ή να πάμε εμείς οι Ευρωπαίοι. Αυτή η λίστα περιέχει περίπου 50 χώρες που ελέγχουν την πανδημία και οι οποίες δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των Ευρωπαίων», είπε.
Ταυτόχρονα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι οι κατάλογοι τρίτων χωρών θα είναι “ευέλικτοι” και θα ενημερώνονται κάθε 15 ημέρες.
Τι θα γίνει με τους Ρώσους τουρίστες
Σε δημόσιες ομιλίες, εκπρόσωποι της ΕΕ δεν δήλωσαν ότι «δεν χρειάζονταν» Ρώσους τουρίστες.
Σύμφωνα με την Politico, υπάρχει μια πολύ «δύσκολη συζήτηση» μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον κατάλογο των χωρών με τις οποίες ενδέχεται να ανοίξουν τα σύνορα από την 1η Ιουλίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα κράτη της ΕΕ που πάντα έδιναν μεγάλη σημασία στην εισροή Ρώσων τουριστών, υποστηρίζουν το άνοιγμα συνόρων για τους Ρώσους. Για παράδειγμα, η Ελλάδα και η Κύπρος πήραν μια τέτοια θέση. Νωρίτερα, και η Ιταλία ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να δεχθεί πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Τελικές Συστάσεις
Σύμφωνα με το Reuters, η τελική απόφαση των Βρυξελλών για άνοιγμα των συνόρων της ΕΕ θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα. Ο οργανισμός, επικαλούμενος τις πηγές του, αναφέρει ότι τα κριτήρια για ταξίδια στην ΕΕ “εξακολουθούν να υπόκεινται σε αλλαγές”.
Επιπλέον, οι γενικές συστάσεις δεν θα είναι δεσμευτικές για κανένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Το ζήτημα της βίζας είναι επίσης σημαντικό. Μέχρι στιγμής, μόνο η Ελλάδα έχει ανακοινώσει την επανεκκίνηση αποδοχής εγγράφων και αιτήσεων για βίζα.
Σύμφωνα με ειδικούς, η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στο άνοιγμα των συνόρων ορισμένων χωρών της ΕΕ για Ρώσους πολίτες. «Εάν η Τουρκία καταφέρει να ξαναρχίσει πτήσεις με τη Ρωσία από τις 15 Ιουλίου, αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει το άνοιγμα τουριστικών διαδρόμων στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο με τη Ρωσία. Αυτές οι μεσογειακές χώρες ανταγωνίζονται για Ρώσους τουρίστες», λένε οι ειδικοί.