της Εύας Οικονομάκη
Πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις τράπεζες και σε προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ θα μπορούν να αποκτήσουν τα ξενοδοχεία των τριών μικρότερων κατηγοριών (1, 2 και 3 αστέρων) που σήμερα αποκλείονται σε μεγάλο βαθμό από τέτοιου είδους εργαλεία.
Ο δρόμος αναμένεται να ανοίξει μετά τη σύνδεση της κατάταξης των ξενοδοχείων βάσει της περιβαλλοντικής απόδοσής τους, σύμφωνα με το νέο σύστημα το οποίο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού με την τραπεζική χρηματοδότηση και με την πρόσβαση σε προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ που έχει δρομολογήσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ).
Τα κριτήρια
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσα ξενοδοχεία σκοράρουν ψηλά στους δείκτες που θα τεθούν από το νέο σύστημα κατάταξης θα μπορούν να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης και καλύτερη πρόσβαση σε προγράμματα.
Μάλιστα, βασική επιδίωξη είναι η κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων βάσει κριτηρίων βιωσιμότητας να αποσυνδεθεί πλήρως από την αστεροποίησή τους, εξέλιξη που θα δώσει τη δυνατότητα σε ξενοδοχεία.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, πρόκειται για μία κίνηση μεγάλης σημασίας για τις επιχειρήσεων το τουρισμού, δεδομένου ότι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 81% των αιτήσεων του κλάδου για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο αποκλείεται και στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου και Πελοποννήσου η κατανομή δημόσιας δαπάνης είναι μηδενική ή σχεδόν μηδενική.
Το νέο σύστημα
Η δημιουργία του νέου και καινοτόμου συστήματος κατάταξης βασίζεται στην αρχή της βιωσιμότητας και λαμβάνει υπόψη το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα των καταλυμάτων, δεδομένου ότι με το ισχύον καθεστώς κατάταξης σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών δεν λαμβάνονται υπόψη κριτήρια περιβαλλοντικής απόδοσης.
Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται η κατάταξη και η αξιολόγηση των ξενοδοχείων ανάλογα με το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα, επεξεργάστηκε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.