Εγκρίθηκε ομόφωνα η μελέτη εκσυγχρονισμού του Ξενία Σάμου, από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την μελέτη “Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του κτιρίου Ξενία- Δημιουργία Κέντρου Επιστήμης Λόγου και Τέχνης”, οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο προβλέπουν την στατική ενίσχυσή του και την αρχιτεκτονική πρόταση για την αλλαγή χρήσης του σε κέντρο επιστήμης, λόγου και τέχνης.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.000.000 €.

Μετά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, δήλωσε:

«Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο, το οποίο ανεγέρθηκε για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του αστικού ιστού της πόλης στα πρώτα βήματα της τουριστικής ανάπτυξής της, δήλωσε ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Η δημιουργία κέντρου επιστήμης, λόγου και τέχνης εκτιμούμε ότι θα συμβάλλει στην μετατροπή ενός κτιρίου ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας σε θύλακα πολιτισμού, διαλόγου και ανάδειξης των γραμμάτων και των τεχνών τόσο σε τοπικό όσο και σε υπερ-τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα η αποκατάσταση δωματίων όπως ήταν στην εποχή της ακμής του θα συνδέσει δύο εποχές μεταξύ τους.

Προσβλέπουμε στην φιλοξενία σε αυτό δράσεων και εκδηλώσεων που θα αποτελέσουν στοιχείο προστιθέμενης αξίας και στον τουριστικό τομέα αλλά και την τοπική οικονομία γενικότερα».