sete1805Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο η εντυπωσιακή αύξηση στις αφίξεις τουριστών, οι οποίες κατέγραψαν 13,6% άνοδο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2013, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΣΕΤΕ. Την ίδια ώρα, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014 οι αφίξεις σημείωσαν 15,8% άλμα σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Αναλυτικά, τον Αύγουστο αφίχθησαν στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας 2.844.299 τουρίστες, σε σχέση με τους 2.503.740 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Την ίδια ώρα, το οκτάμηνο επισκέφθηκαν την Ελλάδα αεροπορικώς 10.989.658 τουρίστες, συγκριτικά με τους 9.490.332 το ίδιο διάστημα του 2013. Ανοδικά κινήθηκαν όλα τα κύριο αεροδρόμια, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφουν η Αθήνα, τα Χανιά, η Ζάκυνθος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Καλαμάτα και το Άκτιο.

Πρωταθλήτρα στις αφίξεις τουριστών ποσοτικά αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η Κρήτη, η οποία προσέλκυσε το οκτάμηνο 2.776.295 τουρίστες. Ακολούθησαν τα Δωδεκάνησα, στα οποία αφίχθησαν 2.260.852, ενώ το Ιόνιο υποδέχθηκε το ίδιο διάστημα 1.618.000 επισκέπτες.

Με βάση τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, ο ΣΕΤΕ προχωρά στην αναθεώρηση των στόχων για το 2014 σε 19,5 εκατ. διεθνών αφίξεων (προηγούμενη εκτίμηση, 19 εκατ.), συνολικά 21,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας και σε 13,5 δισ. Ευρώ άμεσων εσόδων (προηγούμενη εκτίμηση, 13 δισ. Ευρώ) συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, αντίστοιχα. Ιδιαίτερα σημαντική εκτιμάται ότι θα είναι η συνεισφορά του τουρισμού στην ενίσχυση άλλων τομέων της οικονομίας, όπως η γεωργική παραγωγή, η μεταποίηση και το εμπόριο, αλλά και στην απασχόληση, με τη δημιουργία 80.000 έως 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με την παράλληλη υποστήριξη των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της μείωσης των εσόδων που έχει προκύψει από άλλους τομείς της οικονομίας. Σημειώνεται, πως οι στόχοι θα επιτευχθούν, παρά τις απώλειες τουριστικών εσόδων για το τρέχον έτος, λόγω της κρίσης σε Ρωσία και Ουκρανία, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 300 εκατ. Ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, οι αναφερόμενοι στόχοι επιτυγχάνονται 2-3 χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο, βάσει του «Οδικού Χάρτη 2021» για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας άνω του 0,6% για το 2014. Ωστόσο και με αφορμή την επικείμενη διοργάνωση της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο ΣΕΤΕ, απευθυνόμενος στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, οφείλει να επισημάνει ότι η εξαιρετικά θετική εικόνα της φετινής περιόδου επισκιάζεται από μια σειρά αναδυόμενων κινδύνων που ενδέχεται να ανακόψουν τη δυναμική της ανοδικής πορείας του ελληνικού τουρισμού, κατά το 2015. Στους κινδύνους αυτούς, συγκαταλέγονται, η επιδείνωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, οι πολλαπλές εστίες ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή μας, η μείωση των προοπτικών ανάπτυξης της ευρωζώνης, αλλά και η διατήρηση του Ευρώ σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα.

“Κάτω από αυτές τις συνθήκες, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η θωράκιση του τουρισμού μας με κυρίαρχα ζητούμενα την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μας, στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν καίρια ζητήματα, όπως η συστηματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους για την πάταξη της παραβατικότητας, η προώθηση φορολογικών ελαφρύνσεων, η αποκατάσταση της ρευστότητας και η μείωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων, η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και ροή του νέου ΕΣΠΑ”, υπογραμμίζει τέλος ο ΣΕΤΕ.