Άνω των 18 δις. ευρώ είναι η αξία του θρησκευτικού τουρισμού παγκοσμίως, ενώ υπάρχουν περίπου 300 με 330 εκατ. θρησκευτικοί τουρίστες σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία. Ένας από τους κύριους προορισμούς που απορροφά μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ροής θρησκευτικών τουριστών είναι και η Ιταλία.

Τα στοιχεία για τον θρησκευτικό τουρισμό του Παγκόσμιο Οργανισμού Τουρισμού θα είναι μεταξύ των κυριότερων θεμάτων που θα συζητηθούν στο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Υπηρεσίας Ποιμαντικής Φροντίδας Ελεύθερου Τύπου, Τουρισμού και Αθλητισμού και του Πανεπιστημίου Tor Vergata.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ιταλία υπάρχουν περίπου 1.500 ιερά, 30.000 εκκλησίες, 700 επισκοπικά μουσεία, καθώς και μεγάλος αριθμός μοναστηριών και μονές. Παράλληλα, όπως προκύπτει από έρευνα του Isnart (Εθνικό Ινστιτούτο Τουριστικής Έρευνας), ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ιταλία προσελκύει περισσότερους από 5,6 εκατ. επισκέπτες ετησίως. Από αυτά, 3,3 εκατ. είναι ξένοι τουρίστες και 2,3 εκατ. εγχώριοι τουρίστες.

Οι ξένοι πελάτες αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του τομέα. Το 45,3% εξ αυτών προέρχεται από την Ευρώπη, ενώ το 14,9% προέρχεται από τρίτες χώρες.

Επιπλέον, η μελέτη δείχνει επίσης ότι το 41,4% των θρησκευτικών τουριστών είναι ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών. Το 44,4% βασίζεται στην οργάνωση του ταξιδιού από μεσάζοντες, ταξιδιωτικούς πράκτορες και ταξιδιωτικά πρακτορεία. Το 32,7% προτιμά να ταξιδεύει με έναν συνεργάτη, ενώ το 20% επιλέγει μια οργανωμένη περιήγηση. Το 19,7% απολαμβάνει ταξίδια με μια ομάδα φίλων, το 13,3% με την οικογένειά τους και ποσοστό 9,8% επιλέγει να ταξιδέψει ατομικά.