Ο τουρισμός βρέθηκε στο επίκεντρο του 5ου live webcast που πραγματοποίησε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Με δεδομένο το πλήγμα που έχουν υποστεί οι χώρες διεθνώς εξαιτίας του κορωνοϊού, το μέλλον του τουρισμού μοιάζει περισσότερο αβέβαιο από ποτέ.
«Επιστημονικά όταν βλέπουμε τον τουρισμό, τον βλέπουμε σε 3 διαφορετικά πεδία: την περιοχή από την οποία ξεκινάει ο τουρίστας, το “transit region” που είναι στη μέση και αφορά κυρίως στις μεταφορές και το κανάλι διανομής και τέλος στον προορισμό. Για να λειτουργήσει ο τουρισμός θα πρέπει και τα τρία αυτά πεδία να είναι ανοιχτά. Εάν ένα από αυτά δε δουλεύει, σημαίνει ότι ο τουρισμός δεν μπορεί να δουλέψει», σημείωσε ο Δημήτριος Μπούχαλης, καθηγητής Στρατηγικής Τουρισμού και Τεχνολογίας στο πανεπιστήμιο Bournemouth, αναφερόμενος στα πεδία δράσεις του τουρισμού.
Ο Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), μεταξύ άλλων επεσήμανε πως «ο COVID-19 θα λειτουργήσει ως επιταχυντής για τάσεις που υπήρχαν και έδειχναν ότι θα άλλαζαν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος κάνει τουρισμό. Πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε αλλαγή τουριστικού μοντέλου».
Αναφερόμενη στην επόμενη μέρα του τουρισμού και στο νέο περιβάλλον λειτουργίας που θα δημιουργηθεί, η Γεωργία Ζούνη, Διδάσκουσα Τμήματος Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ανέφερε πως «πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα στάδια του ταξιδιού ενός πελάτη. Το πρώτο στάδιο είναι το σπίτι του. Τα περισσότερα τα κάνει πριν έρθει καν στον προορισμό. Πρέπει να βρούμε ευκαιρίες και επιχειρηματικά μοντέλα που θα περιλαμβάνουν τον τουρίστα στο σπίτι του».
Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τετάρτη 24 Ιουνίου στις 18:30 για μια συζήτηση με θέμα «Τεχνολογία και Δημοκρατία σε αλληλεπίδραση: προοπτικές και όρια».
Μαζί με το SNF Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ θα βρεθούν και πάλι στο dialogues.snf.org και θα εξετάσουν τις επιπτώσεις του COVID-19 στην κοινωνία, στη δημοκρατία και στο μέλλον μας, σε σχέση με το ρόλο της τεχνολογίας.
Καθώς ο κόσμος στρέφεται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία και στην Τεχνητή Νοημοσύνη για να ανταποκριθεί και να ανακάμψει από την πανδημία, τι διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε σχετικά με το πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τόσο τις κυβερνήσεις όσο και τους πολίτες να επαναπροσδιορίσουν τη διακυβέρνηση, τη συμμετοχή, τον ανταγωνισμό, την ελευθερία και την ισότητα;