Όλο το master plan για τον Φαληρικό Όρμο, στα 230 εκατ. ευρώ το κόστος ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Σε ΣΔΙΤ το TAE KWON DO, Λασκαρίδης, Βασιλάκης, Ιωάννου, Χανδρής στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για το Συνεδριακό της Αθήνας.

10 ακόμη ακίνητα περνούν στην κυριότητα της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Στο κάδρο των κορυφαίων προορισμών πολυτελείας στον κόσμο θέλει να το τοποθετήσει τα παράλια της Αττικής η ελληνική πολιτεία. Λοκομοτίβα ανάπτυξης και δημιουργίας της λεγόμενης Αττικής Ριβιέρας αποτελεί η νεοϊδρυθείσα Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. που φιλοδοξεί να μετατρέψει την παραλιακή ζώνη από το ΣΕΦ έως το Σούνιο σε μια αναβαθμισμένη Cote d’Azur, δεδομένης της ποιότητας της θάλασσας, της πολιτισμικής υπεροχής της πρωτεύουσας αλλά και της μοναδικότητας του τοπίου.

Ήδη είκοσι ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου συνολικής έκτασης 3,6 εκατ. τετραγωνικών μέτρων μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία “Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. και σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής πρόκειται να μεταβιβαστούν 10 ακόμη έως τα τέλη του έτους εξέλιξη που δρομολογήσει την ανάπλαση-αξιοποίηση συνολικά έκτασης 5.000 τ.μ. σε πρώτη φάση. Μεταξύ άλλων θα παραχωρηθούν εκτάσεις του δημοσίου στο Καβούρι και την Βουλιαγμένη, το Φάληρο, τη Βούλα και το Σούνιο. Υπογραμμίζεται ότι στην Αττικό Παράκτιο Μέτωπο περνά η κυριότητα των εν λόγω ακινήτων.

Τα διαπιστευτήρια της Αττικό Παράκτιο Μέτωπο προβλέπεται να δοθούν το πρώτο 6μηνο του 2015 όπου θα δημοπρατηθεί το μεγαλεπήβολο έργο ανάπλασης της 757,5 στρ. έκτασης του Φαληρικού Όρμου, δαπάνης 230 εκατ. ευρώ. Φορείς υλοποίησης του έργου πρόκειται να είναι τα υπουργεία Υποδομών (γ. γ. δημοσίων έργων) και ΠΕΚΑ, ενώ η περιφέρεια Αττικής είχε σχεδιαστεί να συμμετέχει με το ποσό των 40 εκατ. ευρώ. Οι σχετικές προϋπάρχουσες μελέτες ήδη επικαιροποιούνται από τις διαχειριστικές αρχές.

Σύμφωνα με το master plan του έργου του Φαληρικού όρμου σχεδιάζεται ήπια ανάπλαση της έκτασης, όπου θα δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο, Αθλητικές Εγκαταστάσεις (παραμένει το Ολυμπιακό Ακίνητο Beach Volley για το οποίο λέγεται ότι κηρύχθηκε έκπτωτος ο ανάδοχος του έργου όμιλος Παζαρόπουλου ), χώροι ψυχαγωγίας και αναψυχής, αναμόρφωση της μαρίνας, καθώς και η δημιουργία του Συνεδριακού Κέντρου της Αθήνας στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του TAE KWON DO. H κατασκευή και διαχείριση του Συνεδριακού Κέντρου θα ανατεθεί σε ιδιώτη μέσω της διενέργειας διαγωνισμού ΣΔΙΤ.

Συνεδριακό
Σύμφωνα με πληροφορίες για το Συνεδριακό της Αθήνας παραμένει ενεργό το ενδιαφέρον τεσσάρων εκ των πιο ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων της χώρας στο χώρο, της ναυτιλίας, του τουρισμού και των αερομεταφορών, οι οποίοι πριν από 3 έτη μέσω κοινοπραξίας ένωσαν τις δυνάμεις τους για την απόκτηση του.
Πρόκειται για τους εφοπλιστές αδελφούς Θανάση και Πάνο Λασκαρίδη με την «Μεγάλη Βρετανία» και το King George, ο κατασκευαστής Δάκης Ιωάννου με το «Intercontinental» και τα «Yes Hotel», ο όμιλος της εφοπλιστικής οικογένειας Χανδρή με το «Metropolitan», και ο Θόδωρος Βασιλάκης με την «Aegean Airlines». Επισημαίνεται ότι στην κοινοπραξία συμμετείχε και η Alpha Bank ελέω Hilton το οποίο όμως έχει εισέλθει σε διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του.

Oι επιχειρηματίες φέρονται να θέλουν το TAE KWON DO όχι μόνο για την μετατροπή του σε συνεδριακό κέντρο αλλά και για τις δραστηριότητες που μπορεί να αναπτυχθούν στην περιοχή, μετά και την ανάπλαση του φαληρικού όρμου. Κοινός τόπος είναι ότι η λειτουργία του Συνεδριακού δυναμικότητας 5.000 θέσεων και δαπάνης τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ στην Αθήνα -που αποτελεί μακραίωνη απαίτηση του τουριστικού κόσμου της Αττικής- θα διευρύνει τις πληρότητες των υψηλής κατηγορίας ξενοδοχείων της πρωτεύουσας και θα επιμηκύνει την τουριστική σεζόν στην Αττική στόχος άρρηκτος με τα πλάνα της Αττικό Παράκτιο Μέτωπο για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης από το ΣΕΦ έως το Λαύριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός έχει στο παρελθόν κηρυχθεί άγονος τρεις φορές, λόγω έλλειψης ουσιαστικού ενδιαφέροντος.

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. μιλώντας για την πορεία της εταιρείας του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής τονίζει :

“Με τη μεταβίβαση ακινήτων στην εταιρεία “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.” ξεκινάμε ουσιαστικά το μεγάλο έργο του νοικοκυρέματος των δημοσίων εκτάσεων, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο μέχρι το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο”, δήλωσε, στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο πρόεδρος της εταιρείας Άρης Ματιάτος.

Επίσης πρόσθεσε πως στόχος της νεόδμητης εταιρείας είναι να καταγραφεί η δημόσια περιουσία στην υπό αξιοποίηση περιοχή, να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να προστατευτεί, βάζοντας τέλος “στο χάος, τις αυθαιρεσίες και τις καταπατήσεις”. Όπως σημειώνει στην φαρέτρα της η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. ούσα ΔΕΚΟ στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, μπορεί να χρησιμοποιεί τα «εργαλεία» των ΕΣΧΑΔΑ και ΕΣΧΑΣΕ προκειμένου να προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες αξιοποίησης των ακινήτων.