Ένα νέο ταμείο ενίσχυσης των υποδομών αγροτουρισμού της Σκωτίας άνοιξε υπό την αιγίδα του οργανισμού VisitScotland.

Στόχος να στηριχθούν βιώσιμα τα καλοσχεδιασμένα πλάνα για την αναβάθμιση των αγροτικών κοινοτήτων της Σκωτίας και την ανάπτυξη του τουρισμού.

Οι τηλεοπτικκές σειρές που γυρίζονται στις άγριες περιοχές της Σκωτίας έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των τουριστών στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και αυτό με τη σειρά του αναγκάζει τη σκωτσέζικη κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες ανάδειξής τους.

Η γενική γραμματέας Τουρισμού, Fiona Hyslop αποκάλυψε τρία πιλοτικά προγράμματα για Skye και Orkney, που ήταν μεταξύ των πρώτων που επωφελήθηκαν από την επιδότηση των £ 480.000 για την ολοκλήρωση των εργασιών πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ενώ οι τοπικές αρχές έχουν ξεκινήσει ήδη να υποβάλλουν αιτήσεις για ένα μερίδιο της επιδότησης των £ 6 εκατ. που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και θα διαρκέσει για δύο χρόνια.

Φυσικά, έχουν οριστεί ορισμένες προυποθέσεις μεταξύ των οποίων είναι μια βιώσιμη προσέγγιση της διαχείρισης του εισοδήματος, διάθεση αποτελεσματικής συνεργασίας εκ μέρους των κοινοτήτων με τοπικούς οργανισμούς, ένα σαφές στρατηγικό σχέδιο με χρονοδιαγραμμάτα καθώς και η απόδειξη πως υπάρχουν οι υποδομές για μια βελτιωμένη εμπειρία φιλοξενίας, ούτως ώστε όλα αυτά μακροπρόθεσμα να έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Η Fiona Hyslop δήλωσε πως ο τουρισμός είναι ζωτικό μέρος της οικονομίας της Σκωτίας αφού αποφέρει θέσεις εργασίας και επενδύσεις σε πολλές αγροτικές κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα.

To ταμείο τόνισε ότι θα βοηθήσει περισσότερες αγροτικές κοινότητες να βελτιώσουν τις εμπειρίες των επισκεπτών τους για να εξασφαλιστεί πως η Σκωτία διαθέτει προορισμούς προδιαγραφών παγκόσμιας κλάσης, έτοιμους να τους επισκεφθούν οι επόμενες γενιές.

Ο Riddell Graham, Διευθύνων Σύμβουλος της VisitScotland, πρόσθεσε πως η οργάνωση δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με τους εταίρους για να εντοπίσει τις κατάλληλες απαιτήσεις υποδομής για να βελτιώσει την ποιότητα της εμπειρίας των επισκεπτών.