Σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την επέκταση μίσθωσης ακινήτου του Δήμου Σαρωνικού στην εταιρεία σΑΕ απάντησε χθες στην Βουλή ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Χ. Σπίρτζης.

Όπως τόνισε , σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, υπάρχει άδεια και ενημερώνει στο έγγραφό της για την ιστοσελίδα που είναι αναρτημένες όλες οι αδειοδοτήσεις κατασκευής κεραιών, τα στοιχεία, τα πιστοποιητικά πληρότητας και τροποποίησης αδειών, όπου μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε πολίτης.Επίσης, κατέθεσε στα πρακτικά έγγραφα του δήμου Σαρωνικού και της Ανεξάρτητης Αρχής Ατομικής Ενέργειας, η οποία έχει κάνει ήδη μετρήσεις .

Επιπλέον, όπως ανέφερε ,λειτουργεί ήδη ένα παρατηρητήριο τιμών για την ακτινοβολία, το οποίο στηρίζουμε και θα αναπτύξουμε περαιτέρω τη λειτουργία του και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του. Ο στόχος είναι να γνωρίζουν όλοι –υπηρεσίες και πολίτες- τα ακριβή επίπεδα εκπομπής και ακτινοβολίας και τις μετρήσεις.Το δεύτερο είναι ότι ο σημερινός νόμος, ο οποίος εφαρμόζει οριζόντια για όλες τις περιοχές χαμηλότερα όρια  από τις ευρωπαϊκές τιμές.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται όριο εκπομπής το 70%. Προβλέπονται, μάλιστα, ακόμα χαμηλότερα όρια εκπομπής, όταν κοντά στις κεραίες υπάρχουν ευαίσθητες εγκαταστάσεις, δηλαδή πηγαίνει στο 60%.

Παρά ταύτα, η άποψή του Υπουργού είναι ότι αυτά τα επίπεδα δεν μπορεί να εφαρμόζονται σε όλη τη χώρα οριζόντια. Δηλαδή, δεν μπορεί να είναι τα ίδια εντός των αστικών περιοχών, των περιαστικών περιοχών ή των περιοχών όπου δεν έχουν καθόλου δραστηριότητες σαν κι αυτές που υπάρχουν μέσα στις πόλεις. Επομένως, θα πρέπει να πυκνώσουν τα κεραιοσυστήματα , θεσμικά προβλέποντας από το νόμο, τη συνεγκατάσταση κεραιοσυστημάτων των διαφόρων εταιρειών. Θα πρέπει να πυκνώσουν, αλλά να έχουν πολύ μικρότερη ακτινοβολία, για να έχουν πολύ μικρότερα όρια εκπομπής, ειδικά μέσα στις αστικές περιοχές. Όσον αφορά στις αγροτικές περιοχές, δεν τίθεται θέμα.

Τέλος, οι αδειοδοτήσεις των κεραιοσυστημάτων θα επανέλθουν ως αρμοδιότητα στο Υπουργείο. Δυστυχώς, η ΕΕΤΤ σ’ αυτόν τον τομέα δεν τα έχει καταφέρει. Χιλιάδες άδειες είναι σε εκκρεμότητα και θα ενταχθούν όχι ως τυπική αρμοδιότητα, αλλά ως ουσιαστική, για να μην είναι σε παρανομία οι κεραίες ή για να μην υπάρχουν παράνομες κεραίες, όπου έχουν γίνει, μέσα από ένα διαφανές ηλεκτρονικό σύστημα που έχει προβλεφθεί για όλες τις αδειοδοτήσεις που προβλέπονται και για τα κτήρια και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες που υπάρχουν, κατέληξε την ομιλία του.