Ο Στέργιος Πιτσιόρλας παραδέχεται χωρίς δισταγμό ότι η Ελλάδα  έχει πρόβλημα στην προσέλκυση ξένων επενδυτών. “Υπάρχει εδώ μια φιλοσοφία,  η οποία δεν είναι φιλική προς τους επενδυτές και είναι βαθιά ριζωμένη”, αναφέρει χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στους Financial Times, προσθέτοντας ότι : “αρχίζουν να αλλάζουν όμως τα πράγματα”.

Για να ενισχύσει την άποψή του αυτή ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρεται σε εταιρείες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο, υποδομές και κομμάτια ακίνητης περιουσίας των οποίων οι πωλήσεις ολοκληρώθηκαν, ενώ διετέλεσε εκτελεστικός πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) της χώρας.

Όλα τελικά εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων παρά την ισχυρή αντίσταση από το Υπουργικού Συμβουλίου της αριστεράς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα συνδικάτα και τους τοπικούς Δήμους.

Πρόσφατα προήχθη σε αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας για τις επενδύσεις, και είναι αισιόδοξος ότι η χώρα μπορεί τελικά να αλλάζει. «Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον τώρα για την Ελλάδα», αναφέρει. «Ο τομέας των κατασκευών είναι από αυτούς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης». Το γεγονός μάλιστα ότι οι δύο μεγαλύτερες συμφωνίες ιδιωτικοποίησης της χώρας τώρα υλοποιούνται, έδωσε μια συνολική ώθηση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, υποστηρίζει ο κ. Πιτσιόρλας.

Επιπλέον, τον επόμενου μήνα ο γερμανικός όμιλος της Fraport έχει οριστεί να αναλάβει τη λειτουργία των 14 ελληνικών αεροδρομίων, τα οποία χειρίζονται τα 2/3 της τουριστικής κίνησης της χώρας στο πλαίσιο μιας σύμβασης παραχώρησης διάρκειας 40 ετών και ύψους € 1,2 δισ. Σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου, μια ελληνική ανάδοχη εταιρεία, η Fraport θα δαπανήσει € 400 εκατ. για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, οι οποίες σε μερικά νησιά του Αιγαίου, έχουν αλλάξει ελάχιστα από το 1980.

Παράλληλα, η κινέζικη κρατική ναυτιλιακή Cosco, έχει αναλάβει τη διαχείριση του λιμένα του Πειραιά στην Αθήνα, του μεγαλύτερου λιμανιού στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μετά την καταβολή € 368 εκατ. για το 67% του μεριδίου του ΟΛΠ. Η Cosco έχει δεσμευθεί να επενδύσει € 150 εκατ. το επόμενο έτος για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων για τα κρουαζιερόπλοια, την αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης της περιοχής και την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας για τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων, ενώ θα ακολουθήσει η επένδυση άλλων € 350 εκατ για τα επόμενα 10 χρόνια.

Ακόμα, οι κινεζικές εταιρείες δείχνουν ενδιαφέρον για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα. Η κρατική εταιρεία Grid της Κίνας, σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ της Ιταλίας, είχαν καταθέσει υψηλή προσφορά για την απόκτηση του 24% του μερίδιο τξς ΑΔΜΗΕ, του φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έπεσε τρεις θέσεις και κατετάγη στην 61η στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2016 με τις190 χώρες που είναι εύκολο το επιχειρείν. Η εν λόγω θέση είναι χαμηλότερη από όλες τις γείτονες χώρες των Βαλκανίων. Επιπλέον, κατετάγη στην 141η και 133η για την εγγραφή της ιδιοκτησίας για την επιβολή των συμβάσεων.

Οι επίδοξοι επενδυτές διαμαρτύρονται για τη γραφειοκρατία που αφορά στην παροχή αδειών από διαφορετικά υπουργεία, καθώς και τις χρονοβόρες διαδικασίες για την συμπλήρωση αιτήσεων σε περιφερειακές και τοπικές ενώσεις.

Πολλά σχέδια, πρέπει να περάσουν από χρονοβόρες διαδικασίες στα διοικητικά δικαστήρια, έπειτα από τις αντιρρήσεις των τοπικών ομάδων συμφερόντων. Άλλα εμπόδια περιλαμβάνουν την έλλειψη ενός σύγχρονου κτηματολογίου σε πολλές περιοχές της χώρας, τον καθορισμό ζωνών προβλήματα και φυσικά το ασταθές φορολογικό πλαίσιο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπστωση της Minoan, παλαιότερα γνωστή ως Loyalward, στην οποία πήρε 25 χρόνια για την απόκτηση αδειών για ένα τουριστικό project € 250 εκατ. στην Κρήτη. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε προεδρικό διάταγμα το Μάρτιο, επιτρέποντας στο σύστημα να προχωρήσει. Ήταν η πρώτη ιδιωτική ξένη επένδυση που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η ταλαιπωρία της Eldorado Gold, μιας καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας που στοχοποιήθηκε από το σκληροπυρηνικό Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε το ζήτημα της πολιτικής παρέμβασης σε έργα τα οποία είχαν εγκριθεί νόμιμα από τα ελληνικά δικαστήρια.

Η Eldorado έχει κερδίσει όλες τις 16 δικαστικές υποθέσεις σε σχέση με την επένδυση ύψους € 1 δις σε δύο έργα εξόρυξης χρυσού στην περιοχή της Χαλκιδικής, στη βόρεια Ελλάδα.

Ωστόσο, η εταιρεία αναγκάστηκε να αναστείλει την ανάπτυξη μια επιχείρησης εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές τον περασμένο Ιανουάριο, μετά την ανάκληση της τεχνικής της μελέτης από το Υπουργείο Ενέργειας. Η εργασίες συνεχίστηκαν τον Ιούνιο μετά από την υποβολή μιας αναθεωρημένης τεχνικής μελέτης.

Ο διορισμός σε ένα πρόσφατο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου του Γιώργου Σταθάκη, διαβεβαίωσε την συνέχιση των εργασιών της Eldorado Gold. Ο Paul Wright, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, λέει ότι χαιρετίζει «την εποικοδομητική δέσμευση και τις δράσεις» του υπουργού αναφορικά με την επένδυση της Eldorado. «Οι ανταλλαγές αυτές είναι θετικές για όλες τις επενδύσεις στην Ελλάδα.”

Η Eldorado αναμένει να αρχίσει την παραγωγή χρυσού στις Σκουριές μέχρι το 2019, με ένα χρόνο καθυστέρηση από ό, τι είχε αρχικώς προγραμματιστεί. Ο κ.  Wright  προειδοποιεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να τεθεί η Ελλάδα στο χάρτη των διεθνών επενδυτών.

“Κάθε ελληνική κυβέρνηση, αν θέλει να δει ουσιαστικές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, πρέπει να αφαιρέσει τα εμπόδια για τις επενδύσεις”, υποστηρίζει ο κ. Πιτσιόρλας και καταλήγει συμπληρώνοντας ότι : ” Είναι η αποδεδειγμένη σταθερή πρακτική αντί της πολιτικής αυτή που θα πείσει τους επενδυτές”.