της Εύας Οικονομάκη

Τα υψηλά επίπεδα νέων κρουσμάτων παγκοσμίως, η διάδοση των μεταλλάξεων του ιού (Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Αφρική και Βραζιλία), η επέκταση των lockdowns σε πολλές χώρες, η αργή έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμού, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων από την AstraZeneca και την Pfizer διαμορφώνουν, όπως αναφέρει στο δελτίο της η γνωστή εταιρεία συμβούλων GBR Consulting, ένα εξαιρετικά αβέβαιο 2021, ιδιαίτερα για τις χώρες που έχουν υψηλό επίπεδο εξάρτησης από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Eurocontrol, η εναέρια κυκλοφορία τον Ιανουάριο ήταν μειωμένη σε ποσοστό 64% σε ολόκληρη την Ευρώπη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, τάση που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει και το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Ακόμη και ο Απρίλιος αναμένεται να σημειώσει πολύ κακή απόδοση, σύμφωνα με το Eurocontrol, με την περίοδο του Πάσχα να είναι το μοναδικό διάστημα που ενδεχομένως θα παρατηρηθεί κάποια ανάκαμψη. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πτήσεων προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 25 – 30% μίας «κανονικής» χρονιάς.

Τα δύο σενάρια

Με βάση, μάλιστα, το πρώτο σενάριο του Eurocontrol, θεωρείται ότι η επιδημιολογική κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα βελτιωθεί μετά τον Μάρτιο και ότι οι πιο ευάλωτοι πολίτες σε όλη την Ευρώπη θα έχουν εμβολιαστεί (παρά τις καθυστερήσεις), κάτι που θα διευκολύνει τη μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τα ταξίδια κατά το δεύτερο τρίμηνο και συνεπώς τα μη απαραίτητα αεροπορικά ταξίδια θα γίνουν πιο προσιτά κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου και θα ακολουθήσουν μεγαλύτερη ανάκαμψη κατά τη θερινή περίοδο. Στο σενάριο αυτό τα επίπεδα κυκλοφορίας θα είναι τον Ιούνιο του 2021 στο -55% του 2019.

Βάσει του πρώτου σεναρίου, η αεροπορική κίνηση θα διαμορφωθεί (σ.σ.: έχει διαμορφωθεί για τον Ιανουάριο) σε σχέση με το 2019 ως εξής:

Ιανουάριος: -64%

Φεβρουάριος: -72%

Μάρτιος: -72%

Απρίλιος: -68%

Μάιος: -61%

Ιούνιος: -55%

Στο δεύτερο, δυσμενέστερο, σενάριο, το οποίο το Eurocontrol δεν θεωρεί μακριά από την πραγματικότητα, αναμένεται βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης από το δεύτερο τρίμηνο, αλλά πολλά κράτη ενδέχεται να επιλέξουν να μην χαλαρώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενδεχόμενο που θα περιορίσει σημαντικά τη ζήτηση και οποιαδήποτε πιθανότητα βελτίωσης των αεροπορικών ταξιδιών μέχρι τη θερινή περίοδο.

Βάσει του δεύτερου σεναρίου, η αεροπορική κίνηση θα διαμορφωθεί (σ.σ.: έχει διαμορφωθεί για τον Ιανουάριο) σε σχέση με το 2019 ως εξής:

Ιανουάριος: -64%

Φεβρουάριος: -74%

Μάρτιος: -77%

Απρίλιος: -78%

Μάιος: -75%

Ιούνιος: -70%

Η εικόνα των ξενοδοχείων

Ισχυρή πίεση δέχθηκαν το 2020 τα ελληνικά ξενοδοχεία εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, με τη διεθνή κίνηση στα 39 ελληνικά αεροδρόμια να σημειώνει πτώση σε ποσοστό 73% και την κίνηση εσωτερικού να καταγράφει μείωση κατά 60% σε ετήσια βάση.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται από την GBR Consultong, σε επίπεδο εσόδων ανά δωμάτιο τα ξενοδοχεία στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, κατέγραψαν απώλειες σε ποσοστό 77% σε σχέση με το 2019, ενώ τα resorts σημείωσαν πτώση συνολικών εσόδων κατά 78% σε ετήσια βάση.