Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το χαμένο έδαφος των τελευταίων δύο ετών ανακτά ο τουρισμός στην Αθήνα, η οποία διατηρείται στον χάρτη των δημοφιλών προορισμών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), περισσότερες από 9,78 εκατ. αεροπορικές θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις να έχουν προγραμματιστεί για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μέσα στο 2022.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 92% των επιπέδων του 2019, έτους-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, όταν οι διαθέσιμες θέσεις ήταν πάνω από 10,5 εκατ. με προορισμό το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Σε σχέση, δε, με το 2021 ο αριθμός των θέσεων έχει αυξηθεί κατά 62%.

Η σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Σε σύγκριση, μάλιστα, με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Ρώμη και το Μιλάνο, η ελληνική πρωτεύουσας φαίνεται ότι ανακτά με ρυθμούς ταχύτερους τη δυναμική της.

Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για την Αθήνα εμφανίζονται μειωμένες κατά 8% συγκριτικά με το 2019, τη στιγμή που αντίστοιχο ποσοστό για τη Μαδρίτη και το Μιλάνο βρίσκεται στο μείον 18%, για τη Βαρκελώνη διαμορφώνεται στο μείον 20% και για τη Ρώμη διολισθαίνει στο μείον 31%. Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται την ίδια στιγμή και η Λισαβόνα, με τον αριθμό των προγραμματισμένων θέσεων να υπερβαίνει τα προ πανδημίας νούμερα κατά 13%.

Οι top αγορές

Αυξημένος σε σχέση με το 2019 εμφανίζεται ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2022, ενώ σε επίπεδο αγορών, τον μεγαλύτερο αριθμό αεροπορικών θέσεων, που προσεγγίζει το 1 εκατ., έχουν στη διάθεσή τους οι Γερμανοί, με μείωση, ωστόσο, έναντι του 2019 σε ποσοστό 9%.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η βρετανική αγορά, η οποία έχει ξεπεράσει τα νούμερα του 2019 αναφορικά με τον προγραμματισμό θέσεων κατά 3%. Την τριάδα σε απόλυτους αριθμούς συμπληρώνει η ιταλική αγορά, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται πτώση κατά 15% συγκριτικά με το τελευταίο έτος κανονικότητας πριν από την εμφάνιση της πανδημίας. Ανοδο σε ποσοστό 20% και 12% αντίστοιχα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα καταγράφουν η Γαλλία και η Κύπρος, με αυτές τις πέντε αγορές να αντιπροσωπεύουν το 45% των συνολικών προγραμματισμένων θέσεων για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».