Συνέργειες για τη χαρτογραφική αποτύπωση των ορεινών μονοπατιών του Ταϋγέτου, σε συνεργασία με τη Σχολή Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, περιλαμβάνει ο προγραμματισμός δράσεων του Συλλόγου “Φίλοι της Βέργας” για το 2019.

Όπως υπενθυμίζει ο σύλλογος, “οι πολιτιστικές, πεζοπορικές και οκολογικές οργανώσεις της Καλαμάτας, υιοθετώντας σχετική εισήγηση των Φίλων της Βέργας, προχώρησαν σε πρόταση αξιοποίησης όλου του Δικτύου Ορεινών Μονοπατιών του Ταϋγέτου, σε προγράμματα θεματικού και πεζοπορικού τουρισμού και αναβίωσης εγκαταλειμμένων ορεινών οικισμών του Ταϋγέτου”. Προς τούτο, συνεχίζει η σχετική ανακοίνωση του συλλόγου, επιδιώκεται η διεύρυνση της συνέργειας και σε αντίστοιχες οργανώσεις των λοιπών τριών όμορων Δήμων Σπάρτης, Δυτικής και Ανατολικής Μάνης.

Ειδικότερα, η νέα πρόταση προβλέπει συνέργειες για: “α) χαρτογραφική αποτύπωση των ορεινών μονοπατιών του Ταϋγέτου σε συνεργασία με τη Σχολή Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, μέσω πληθοπορισμού (crowdsourcing), β) αρχιτεκτονική αποτύπωση σημαντικών στοιχείων των ορεινών οικισμών και μνημείων γειτονικών στις ορεινές διαδρομές σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, γ) ιστορική τεκμηρίωση, χρονολόγηση διαδρομών, οικισμών και μνημείων σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Πολιτισμικής Διαχείρισης και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, δ) συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Αρχιτεκτονική Κληρονομιά και Μονοπάτια Πολιτισμού), σε προγράμματα σηματοδότησης μονοπατιών, αναβίωσης οικισμών, ευαισθητοποίησης τοπικού πληθυσμού, προβολής και ανάδειξης, καθώς και στην αναζήτηση χορηγών για την αποκατάσταση φθορών σε νεώτερα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Ακόμα, στον απολογισμό του περασμένου χρόνου, ο σύλλογος “Φίλοι της Βέργας” αναφέρεται στον χαρακτηρισμό, από το υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείων άλλων 7 χιλιομέτρων καλντεριμιών από Κάτω προς Ανω Βέργα και προς Αγιο Γεώργιο στο όρος Καλάθι.

Επισημαίνει ακόμα ότι “σε συνέχεια της έγκρισης μελέτης αποκατάστασης της Πάνω Βρύσης από το ΥΠΠΟΑ που έγινε το 2017, εντός του 2018 εκπονήθηκε και υπεβλήθη για έγκριση στο ΥΠΠΟΑ και η μελέτη αποκατάστασης του “Καλντεριμιού 3” στην Κάτω Βέργα. Αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις εντός του 2019, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη των απαιτούμενων έργων και των δύο μελετών σε σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης”.

Πηγή : eleftheriaonline.gr