Σύνταξη: tourismtoday.gr

«Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης και στον χώρο του τουρισμού, βαπτίζοντας ως ποιοτική αναβάθμιση την παράδοση των τουριστικών σχολών του Υπουργείου Τουρισμού στα χέρια του ιδιωτικού τομέα».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων, η βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα με αφορμή την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για δημιουργία σχολής τουριστικών επαγγελμάτων με σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Οπως υπογραμμίζει η κ. Βέττα «σε πρόσφατο συνέδριο με θέμα τον επανασχεδιασμό του Ελληνικού Τουρισμού εξαγγέλθηκε, δια στόματος του Πρωθυπουργού, η σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για την δημιουργία σχολής τουριστικών επαγγελμάτων.

Η ανωτέρω εξαγγελία αποτελεί συνέχεια της πενταετούς προσπάθειας της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το δικαίωμα στην παροχή δωρεάν εκπαίδευση και να ενισχύσει τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού η κυβέρνηση επιλέγει να αφήνει να διαιωνίζονται τα προβλήματα που ταλανίζουν τις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων του Υπουργείου Τουρισμού, όπως η έλλειψη στελέχωσης από μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό -με ότι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα και τη συνέπεια που απαιτείται για την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία τους-, αλλά και η ισχνότατη χρηματοδότηση για την κτιριακή και λειτουργική αναβάθμιση τους.

Οι Ανώτατες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων (Α.Σ.Τ.Ε.) εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς να έχει δοθεί λύση στα πάγια αιτήματα των φοιτητών τους για αναβάθμιση του πτυχίου τους, ενώ δύο από τις πέντε σχολές ξεναγών, της Κρήτης και της Κέρκυρας, δεν λειτουργούν παρά τις υποσχέσεις από την πλευρά της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου για το αντίθετο.

Πρόσφατα, δε, επιχειρήθηκε νομοθετικά η απαξίωση του επαγγέλματος του ξεναγού, ενώ συνεχίζεται και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για αναγνώριση του επαγγέλματος του τουριστικού συνοδού.

Αποδεικνύεται ότι οι μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης μέσω των Σχολών Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού περιορίζονται σε εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα που παραμένουν «κενό γράμμα».

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την άλωση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης και να προχωρήσει άμεσα σε πραγματική, ουσιαστική αναβάθμισή της, που θα έχει στόχο την βελτίωση του ελληνικού τουρισμού προς όφελος της χώρας και του δημοσίου συμφέροντος.»