Σήμερα παρουσιάσθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού από την υπηρεσία Structural Reform Support Service (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία παρέχει τεχνική υποστήριξη στην προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού να ενεργοποιήσει τους Δορυφόρου Λογαριασμούς Τουρισμού, και είναι απόλυτα συμβατή με τα διεθνή πρότυπα υπολογισμού τουριστικών εσόδων.

Σύμφωνα με την πιλοτική εφαρμογή προκύπτουν τα εξής:
Τα συνολικά τουριστικά έσοδα το 2015 σχεδόν στα 17,5 δις € (17,466 δις€) εκ των οποίων τα 15,6 δις € (15,569 δις €) προέρχονται από εισερχόμενο τουρισμό (διεθνείς επισκέπτες-inbound tourism)  και τα 1,9 δις € (1,898 δις €) από εσωτερικό (Έλληνες τουρίστες εντός Ελλάδος).

Τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα περιλαμβάνουν τις αμιγώς ταξιδιωτικές εισπράξεις 14,126 δις € και την μεταφορική δαπάνη από και προς Ελλάδα των διεθνών επισκεπτών, η οποία ανέρχεται 1,443 δις €

Διευκρινίζεται ότι ως δαπάνες μεταφοράς των ταξιδιωτικών από και προς έναν προορισμό θεωρούνται ΜΟΝΟΝ εκείνες που ενισχύουν την Εθνική Οικονομία της Ελλάδος, πχ τα δρομολόγια της Ryanair εντός Ελλάδος προσμετρώνται στην Εθνική Οικονομία της Ιρλανδίας ή αν η επιλογή των ταξιδιωτών είναι μία αεροπορική εταιρεία άλλης χώρας (πχ Lufthansa) δεν υπολογίζεται στις μεταφορικές δαπάνες που ενισχύουν την Ελληνική Οικονομία. Η ΤτΕ ανακοινώνει αυτήν την δαπάνη στο ισοζύγιο μεταφορών.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι στις αμιγώς ταξιδιωτικές εισπράξεις 14,126 δις € δεν έχει υπολογιστεί μέρος των αγορών που πραγματοποιούν οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα, καθώς η ΤτΕ μεταφέρει μέρος των αγορών αυτών στο εμπορικό ισοζύγιο, δηλαδή τις θεωρεί εξαγωγές.

Η Ελλάδα διαθέτει μία από τις χαμηλότερες μέσες δαπάνες ανά ημέρα στην Ευρώπη 83 € και την ίδια στιγμή μία από τις υψηλότερες μέσες δαπάνες ανά ταξίδι στην Ευρώπη 596 €, αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες παραμένουν στην χώρα μας περισσότερες μέρες σε σχέση με άλλους τοπ ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους υψηλότερους δείκτες διακοπών σε εξοχικές κατοικίες (17% του εσωτερικού τουρισμού πραγματοποιεί διακοπές σε εξοχική κατοικία ιδιοκτησίας του). Αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο ποσοστό μετά την Ιταλία (30%) στην Ευρώπη. 3η η Γαλλία με 10%.

Ο τρόπος που συλλέγουμε δεδομένα για τον τουρισμό έως σήμερα στην Ελλάδα παράγει στατιστικά στοιχεία που δεν είναι συγκρίσιμα με άλλα διεθνή στοιχεία.

Το Υπ.Τουρισμού με την ενεργοποίηση των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού εφαρμόζει για πρώτη φορά διεθνή πρότυπα στον τρόπο υπολογισμού εθνικών στατιστικών στοιχείων για τον τουρισμό και δημιουργεί το πλαίσιο για να μπορέσουν στατιστικοί φορείς όπως η ΕΛΣΤΑΤ να εφαρμόσουν το μεθοδολογικό εργαλείο που παρήχθη μέσω της τεχνικής βοήθειας Structural Reform Support Service (SRSS).

Τα στοιχεία της φετινής χρονιάς, θα ανακοινωθούν το 2019.