rio de_janeiroΕν μέσω Παγκόσμιου Κυπέλλου στη Βραζιλία, η FIFA μας υπενθυμίζει ότι σε αυτές τις πέντε εβδομάδες του Μουντιάλ, πρωταγωνιστής είναι το ποδόσφαιρο. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι για την οικοδέσποινα του φετινού Μουντιάλ.

Συγκεκριμένα, ο τουριστικός τομέας αντιπροσώπευσε το 3,5% του ΑΕΠ της Βραζιλίας και δημιούργησε 3 εκατ. θέσεις εργασίας το 2013, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας. Μάλιστα, οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν σε 3,9% και 3,7 εκατ. θέσεις φέτος. Μάλιστα η Βραζιλία διατηρεί ελπίδες ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα λειτουργήσει ως η πύλη για επιπλέον ταξίδια των οπαδών του ποδοσφαίρου στη χώρα. Δημοφιλείς προορισμοί περιλαμβάνουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το Pantanal και το Foz do Iguacu, αλλά η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα επωφεληθούν και οι μικρότερες τοπικές κοινωνίες.

Την ίδια ώρα, αναμφισβήτητα η χώρα θα βιώσει μια τεράστια έκρηξη ζήτησης, με τους επισκέπτες να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υπερβολικές τιμές ειδικά για τη διαμονή τους. Όπως αναφέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, ο μέσος όρος ξενοδοχειακών τιμών στο Ρίο για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είναι στα 461 δολάρια, ποσό διπλάσιο από την τιμή που κατέγραψε το Γιοχάνεσμπουργκ κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2010.

Επιπλέον, και ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται εντυπωσιακά στη χώρα. Ενώ το 2013 6 εκατ. τουρίστες αφίχθησαν στη χώρα, φέτος ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί σε 10,2 εκατ., επομένως δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτήν την περίοδο έχουν διατεθεί 28.000 επιπλέον δωμάτια στα ξενοδοχεία. Μάλιστα στις περιοχές Recife, Fortaleza και Belo Horizonte καταγράφεται 28%, 38% και 43% αύξηση στη διαθεσιμότητα των δωματίων αντίστοιχα.Οι online κρατήσεις ξενοδοχείων είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλείς, με 173.000 διαθέσιμα δωμάτια στο διαδίκτυο. Τέλος, προκύπτει ότι το 29,1% του συνόλου των αναζητήσεων για ξενοδοχεία για την περίοδο του Μουντιάλ έγινε από Βρετανούς, το 21,9% από Γερμανούς και το 14,2% από Αμερικανούς.