Η Ιαπωνία είναι κοντά στο να θέσει απαγορεύσεις κυκλοφορίας λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης σήμερα, ο πρωθυπουργός Shinzo Abe θέλει να δηλώσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Τόκιο και άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Οσάκα. Αυτό θα εξουσιοδοτήσει τις αρχές να δώσουν εντολή στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να κλείσουν τα σχολεία.

Ο λόγος είναι μια πρόσφατη σημαντική αύξηση στις μολύνσεις στην πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Περίπου 143 περιπτώσεις λοίμωξης επιβεβαιώθηκαν στο Τόκιο – η μεγαλύτερη αύξηση μέχρι σήμερα μέσα σε μία ημέρα. Η ιαπωνική μητρόπολη έχει ήδη περισσότερες από 1000 περιπτώσεις λοίμωξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πίεση προς τον Abe να δηλώσει έκτακτη ανάγκη είχε αυξηθεί. Ο κυβερνήτης του Τόκιο Γιούρικο Κόικα ζήτησε επίσης αυτή την πρωτοφανή ωστόσο για την Ιαπωνία κίνηση .

Οι αναλυτές κατηγορούσαν τον Abe ότι δεν έλαβε σοβαρά υπόψη την κατάσταση και το αντιμετώπισε ανεπαρκώς. Η κυβέρνησή του κατηγορήθηκε επίσης ότι δεν έκανε αρκετά τεστ, για να διατηρήσει τα ποσοστά μόλυνσης χαμηλά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο μυαλό της.

Την Κυριακή, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετρούσε 4.563 περιστατικά κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων περίπου 700 ανθρώπων σε ένα κρουαζιερόπλοιο. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 104 θάνατοι.