Οι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών μπορεί σύντομα να κάθονται σε καθίσματα φτιαγμένα από δέρμα κάκτου και δίχτυα ψαρέματος, καθώς η αεροπορική βιομηχανία προσπαθεί με κάθε τρόπο να μετατρέψει τα αεροπλάνα σε βιώσιμο μέσο μεταφοράς.
Το κάθισμα οικονομικής θέσης από τον γερμανικό κατασκευαστή Recaro Aircraft Seating GmbH διαθέτει ανακυκλωμένο αφρό που λαμβάνεται από παλιά στρώματα και στηρίγματα που περιέχουν ξύλο και φελλό. Στην πλάτη των καθισμάτων υπάρχει μια τσέπη με πλέγμα από δίχτυ ψαριού, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σε συνέντευξή του στην αεροπορική έκθεση της Σιγκαπούρης, ο διευθύνων σύμβουλος της Recaro, Μαρκ Χίλερ, δήλωσε ότι το κάθισμα θα πρέπει να είναι «εμπορικά διαθέσιμο φέτος», ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται το αργότερο το 2025. Ορισμένα εξαρτήματα πρέπει ακόμη να πιστοποιηθούν.
Οι αεροπορικές εταιρείες αγωνίζονται να επιτύχουν τον στόχο τους για ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως το 2050, καθώς αυξάνεται η πίεση από τις κυβερνήσεις για ταχύτερη μείωση των εκπομπών βλαβερών ουσιών. Τα καθίσματα αεροπλάνων που κατασκευάζονται με ανακυκλωμένα υλικά επιτρέπουν στους αερομεταφορείς να φτάσουν ακόμα πιο κοντά στις πράσινες φιλοδοξίες τους.
Το δέρμα κάκτου έχει αναδειχθεί ως εναλλακτική λύση για το πλαστικό ή το δέρμα ζώων. Μία από τις άλλες απαιτήσεις σχεδιασμού της καρέκλας ήταν να διασφαλιστεί ότι δεν θα ήταν βαρύτερη από ένα κανονικό κάθισμα, ώστε να μην αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων ενός αεροπλάνου.
«Τα εξαρτήματα πρέπει να έχουν το ίδιο βάρος, ή ακόμη και χαμηλότερο, από τα παραδοσιακά εξαρτήματα», δήλωσε ο Χίλερ.
Σύμφωνα με την Recaro, στους πελάτες της οποίας περιλαμβάνονται η Southwest Airlines και η Air India, το 80% του καθίσματος προέρχεται από επαναχρησιμοποιημένα υλικά και το ίδιο το κάθισμα είναι πλήρως ανακυκλώσιμο.
Οι προκλήσεις βιωσιμότητας της αεροπορίας κυριάρχησαν στο Airshow της Σιγκαπούρης αυτή την εβδομάδα. Το πιο ισχυρό εργαλείο μείωσης των εκπομπών για τους αερομεταφορείς είναι το βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο που παράγεται από χρησιμοποιημένα έλαια ή γεωργικές πρώτες ύλες, αλλά η προμήθειά του αποτελεί μόλις το 1% των συνολικών απαιτήσεων.