Σύνταξη: tourismtoday.gr
Οι Ευρωπαίοι είναι λιγότερο δεκτικοί για μετανάστες από φτωχότερες χώρες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (ESS). Οι πολίτες της Ευρώπης πιστεύουν ότι οι χώρες τους έχουν γίνει χειρότερα μέρη για να ζήσουν λόγω των μεταναστών.
Οι πιο εμφανείς διαφορές να καταγράφονται στη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Αυστρία και τη Γερμανία. Οι αντιδράσεις σχετίζονται με το μεγάλο αριθμό αιτούντων ασύλου στις συγκεκριμένες χώρες.
Η έρευνα υπογραμμίζει τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι τους μετανάστες το 2014 και το 2022.
Αποκαλύπτει επίσης τις προτιμήσεις που έχουν οι Ευρωπαίοι για τους μετανάστες, σχετικά με το αν θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός αυτών με χαμηλή ειδίκευση από τρίτες χώρες στην ήπειρο.
Ποιους μετανάστες αποδέχονται περισσότερο
Οι Ευρωπαίοι αποδέχονται περισσότερο μετανάστες από την ίδια εθνική ή φυλετική ομάδα. Οι Εβραίοι είναι πολύ πιο ευπρόσδεκτοι από τους Μουσουλμάνους, οι οποίοι ήταν πιο ευπρόσδεκτοι από τους Ρομά.
Αυτό το αποτέλεσμα ήταν πολύ κοινό και στις 21 χώρες, ενώ ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, είχαν πιο διακριτικά αποτελέσματα και η Σουηδία είχε λιγότερη διάκριση μεταξύ των μεταναστών.
Η αύξηση της πόλωσης ήταν διαφορετική μεταξύ όλων των χωρών
H Αυστρία, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη μετανάστευση.
Ωστόσο, οι στάσεις έγιναν πιο πολωμένες μεταξύ 2002 και 2014. Αυτό είναι πιο εντυπωσιακό απέναντι στους μετανάστες από φτωχότερες χώρες εκτός Ευρώπης.
Tο ποσοστό του ευρωπαϊκού κοινού που θεωρεί ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν από αυτούς τους μετανάστες αυξήθηκε από 11% σε 20%.
Αύξηση στο ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν το ίδιο καταγράφηκε επίσης στην Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβενία.
Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για τους μετανάστες και τις θέσεις εργασίας
Tο 2002 οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι οι μετανάστες είχαν καλή επίδραση στην πολιτιστική ζωή της χώρας.
Σχεδόν οι ίδιες πεποιθήσεις ίσχυαν ακόμη και το 2014, αλλά αυτό δεν ισχύει για τις θέσεις εργασίας. Πιστεύουν ότι οι θέσεις εργασίας επηρεάστηκαν περισσότερο από τη μετανάστευση το 2002 από ό,τι το 2014.
Το ποσοστό των ατόμων που πιστεύουν ότι η μετανάστευση επηρέασε θετικότερα τις θέσεις εργασίας ήταν μεγαλύτερο το 2014 από ό,τι τα 12 προηγούμενα χρόνια.