της Εύας Οικονομάκη

Τις νέες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων καθορίζει η νέα υπουργική απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, προβλέπονται, μεταξύ άλλων:

  • Οι οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις κατασκευάζονται από ένα φορέα εκμετάλλευσης επί ενιαίου γηπέδου που ανήκει σε έναν ή σε περισσότερους κυρίους εξ αδιαιρέτου, επιφάνειας που ορίζεται από τις οικείες διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων με μέση κλίση όχι ανώτερη του 10% και ελάχιστη διάσταση πλευράς γηπέδου πενήντα (50) μέτρων κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, κείμενο σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως ή εντός Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) στις οποίες επιτρέπεται η δημιουργία οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων. Εάν η κλίση του γηπέδου υπερβαίνει το 10%, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ασφάλεια του κατασκηνωτικού καταλύματος καθώς και η ασφάλεια των πελατών με κατασκευή ανάλογου τεχνικού έργου με έξοδα και ευθύνη του φορέα εκμετάλλευσης.
  • Εάν δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων στην περιοχή που βρίσκεται το γήπεδο και αυτό βεβαιώνεται από τον οικείο ΟΤΑ ή την οικεία πολεοδομική υπηρεσία, ή με Υπεύθυνη Δήλωση του φορέα διαχείρισης της τουριστικής εγκατάστασης ότι δεν προβλέπεται η κίνηση οχημάτων εντός αυτής, το πλάτος της οδού προσπέλασης μπορεί να είναι μικρότερο από 5,50 μ. και γίνεται δεκτό ως έχει. Στην περίπτωση αυτή η γνωμοδότηση για την καταλληλότητα του γηπέδου χορηγείται για οργανωμένη τουριστική κατασκήνωση με θέσεις σκηνών μόνο. Η Υπεύθυνη Δήλωση τηρείται στο φάκελο με τα προβλεπόμενα από την τουριστική νομοθεσία δικαιολογητικά λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος».
  • Ύδρευση: 24ωρη παροχή νερού (πόσιμο και άλλες χρήσεις) 100 lt/άτομο ημερησίως. Ηλεκτρική και τηλεφωνική σύνδεση: σύνδεση με ηλεκτρικό και τηλεφωνικό δίκτυο (ενσύρματα ή ασύρματα). Σε περίπτωση αδυναμίας ή επιλογής μη σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο, να εξασφαλίζεται η ηλεκτροδότηση με ηλεκτρογεννήτρια (εγκατεστημένη σε κατάλληλο και ανάλογα ηχομονωμένο χώρο της οργανωμένης τουριστικής κατασκήνωσης ) ή/και μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), όπου η επάρκεια θα αποδεικνύεται με βάση σχετική μελέτη εγκατάστασης.

Δείτε όλες τις αλλαγές εδώ:

Υπουργική Απόφαση