Σύνταξη: tourismtoday.gr
Η τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης βιώνει ισχυρή ανάκαμψη τους πρώτους μήνες του 2024, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση «Ευρωπαϊκες Τάσεις και Προοπτικές Τουρισμού» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC).
Η έκθεση παρακολουθεί τις επιδόσεις του ευρωπαϊκού τουρισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους και τους μακροοικονομικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις προοπτικές του κλάδου στην ήπειρο.
- Με βάση στοιχεία από προορισμούς, οι διεθνείς αφίξεις (+7,2%) και οι διανυκτερεύσεις (+6,5%) το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπέρασαν τα στοιχεία του 2019.
- Αυτό συνεχίζει την ανοδική τάση που παρατηρήθηκε το 2023, που κατέγραψε αφίξεις ξένων 1,2% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και διανυκτερεύσεις μόλις 0,2% χαμηλότερες.
Η ανάκαμψη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ισχυρά ενδοπεριφερειακά ταξίδια που τροφοδοτούνται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία.
Αυτό συνδυάζεται με τη ζήτηση από τις ΗΠΑ, οι οποίες συνεχίζουν να είναι η σημαντικότερη αγορά πηγών μεγάλων αποστάσεων της Ευρώπης.
«Τα πρώτα στοιχεία για το 2024 αποκαλύπτουν μια θετική προοπτική για τον ευρωπαϊκό τουρισμό φέτος, επισημαίνει ο Miguel Sanz, Πρόεδρος της ETC.
Οι ταξιδιωτικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, σημειώνοντας αριθμούς ρεκόρ τους επόμενους μήνες.
Αυτή η ώθηση θα στηρίξει τις ταξιδιωτικές και τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα χρόνια της πανδημίας και τη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια.
Ωστόσο, οι υψηλές τιμές και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν βασικά εμπόδια για τον τουρισμό, καθώς ο κλάδος στο σύνολό του προσπαθεί επίσης να υιοθετήσει πιο υπεύθυνες πρακτικές προς όφελος των ντόπιων και τη διατήρηση του περιβάλλοντος».
Ισχυρή ανάκαμψη για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, αλλά οι ανισότητες παραμένουν
- Τα στοιχεία από το έτος μέχρι σήμερα δείχνουν ότι οι προορισμοί στη Νότια Ευρώπη οδηγούν την ανάκαμψη όσον αφορά τον αριθμό των διεθνών επισκεπτών σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, συμπεριλαμβανομένων της Σερβίας (+47%), της Βουλγαρίας (+39%), της Τουρκίας (+35%), της Μάλτας (+35%), Πορτογαλία (+17%) και Ισπανία (+14%).
Αυτοί οι προορισμοί προσφέρουν εμπειρίες διακοπών σε ανταγωνιστικές τιμές, συχνά σε συνδυασμό με πιο ήπιες χειμερινές θερμοκρασίες. - Οι σκανδιναβικές χώρες παρατηρούν επίσης αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας, καθώς οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Αυτή η αύξηση είναι ιδιαίτερα εμφανής για τη Νορβηγία (+18%), τη Σουηδία (+12%) και τη Δανία (+9%). Αυτό το υψηλό ενδιαφέρον οφείλεται εν μέρει στον τουρισμό των χειμερινών σπορ και τη γοητεία του Βόρειου Σέλας. - Εν τω μεταξύ, οι χώρες της περιοχής της Βαλτικής συνεχίζουν να υστερούν λόγω των προκλήσεων που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη Λετονία να καταγράφει τις χαμηλότερες διεθνείς αφίξεις μετά την πανδημία (-34%), ακολουθούμενη από την Εσθονία (-15%) και τη Λιθουανία (-14%).
Τα δεδομένα από τους πρώτους μήνες του 2024 δείχνουν επίσης μια άνιση απόδοση στην αγορά πηγών μακράς διάρκειας. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς συνεχίζουν να κυριαρχούν, αντικατοπτρίζοντας τις τάσεις από το 2023.
Επίσης, υπήρξε αύξηση των ταξιδιωτών από τη Λατινική Αμερική, ιδιαίτερα τη Βραζιλία, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Αντίθετα, αν και η περιοχή APAC παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, η ανάκαμψη παραμένει μέτρια και άνιση.
Ενώ οι Κινέζοι ταξιδιώτες αρχίζουν να επιστρέφουν στην Ευρώπη, η ανάκαμψη από την Ιαπωνία εξακολουθεί να είναι αργή.
Παρά τις προκλήσεις, η ζήτηση παραμένει ισχυρή
Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες παραμένουν σημαντικές ανησυχίες για την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να επηρεάζει τις τουριστικές ροές, ιδιαίτερα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επηρεάζει πλέον σημαντικά τα ταξίδια από το Ισραήλ προς την Ευρώπη, με τις ισραηλινές αφίξεις να έχουν μειωθεί κατά 54% σε σχέση με πέρυσι το 1ο τρίμηνο σε όλους τους προορισμούς αναφοράς.
Για τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, το κόστος διαμονής (59%), το επιχειρηματικό κόστος (52%) και οι ελλείψεις προσωπικού (52%) θεωρούνται οι μεγαλύτερες προκλήσεις.
Αντίθετα, οι διαδικτυακές κοινωνικές συνομιλίες γύρω από τα ταξίδια στην Ευρώπη έχουν συντριπτικά θετικούς τόνους, ξεπερνώντας τις συζητήσεις για άλλες παγκόσμιες περιοχές όπως η Αμερική, η Αφρική και η Ασία-Ειρηνικός στις αρχές του 2024.
Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν επαίνους για την εποχική ομορφιά, υπαίθριες περιπέτειες και μοναδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως Το καρναβάλι γιορτάζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Τα στοιχεία των καταναλωτών δείχνουν επίσης ότι τα ταξίδια παραμένουν κορυφαία προτεραιότητα το 2024. Τόσο οι ενδοευρωπαϊκές όσο και οι τουριστικές δαπάνες μεγάλων αποστάσεων αυξήθηκαν στις αρχές του 2024.
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι ταξιδιώτες θα δαπανήσουν 742,8 δις ευρώ στην Ευρώπη φέτος, αύξηση 14,3% σε σύγκριση με το 2023.
Αυτό μπορεί να αποδοθεί τόσο στον πληθωρισμό όσο και στις εξελισσόμενες ταξιδιωτικές προτιμήσεις, με τους ταξιδιώτες να επιλέγουν ενδεχομένως μεγαλύτερες διαμονές ή πιο διαφορετικές εμπειρίες. Η Γερμανία θα είναι η κύρια πηγή ταξιδιωτικών δαπανών, αντιπροσωπεύοντας το 16% των συνολικών δαπανών στην Ευρώπη το 2024.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού και το Euro 2024 αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση στη Γαλλία και τη Γερμανία
Αυτό το καλοκαίρι θα φέρει δύο μεγάλα αθλητικά γεγονότα στην Ευρώπη. Τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Γαλλία και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της UEFA στη Γερμανία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναμένεται να προσελκύσουν ένα κύμα εγχώριων και διεθνών τουριστών, με τις επιπτώσεις να εκτείνονται πέρα από την ίδια την πόλη του Παρισιού.
Η αύξηση των εισερχόμενων δαπανών προβλέπεται σε 13% για το Παρίσι και 24% για όλη τη Γαλλία, από τα επίπεδα του 2019.
Εσοδα θα συγκεντρώσει -λιγότερα από το Παρίσι- και η γερμανική πρωτεύουσα, ενώ αγώνες διεξάγονται σε δέκα πόλεις της Γερμανίας.
Αυτό θα προσφέρει διάσπαρτο όφελος και όλες οι συμμετέχουσες πόλεις θα βιώσουν μία σημαντική αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό.