Σύνταξη: tourismtoday.gr

Την επέκταση της χρήσης του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 -όπως είχε πρώτο αποκαλύψει το tourismtoday- σχεδιάζει να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό ανακοινώθηκε μετά την συζήτηση στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η πρόταση μπορεί να παρουσιαστεί νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2022

Μιλώντας η γενική διευθύντρια Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Επιτροπής Άννα Γκαλέγκο Τόρες, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει μια δεύτερη έκθεση για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό έως τον Μάρτιο του 2022.

Η έκθεση αυτή θα συνοδεύεται από τη νομοθετική πρόταση της για επέκταση του κανονισμού του Πιστοποιητικού, ο οποίος λήγει στις 30 Ιουνίου 2022.

«Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η πρόταση θα παρουσιαστεί νωρίτερα», σημείωσε η ίδια.

Σημειώνεται ότι ο τρέχων κανονισμός της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό εγκρίθηκε τον Ιούνιο 2021 και προβλέπει περίοδο εφαρμογής 12 μηνών.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η απαραίτητη νομοθετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, πριν από τον Ιούνιο του 2022», δήλωσε η κ. Γκαλέγκο.

Η μη παράταση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού θα φέρει πρόσθετους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία

Όπως πρόσθεσε «προς το παρόν δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η πανδημία θα έχει τελειώσει τον Ιούνιο.

Η μη παράταση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού σε μια τέτοια κατάσταση θα φέρει πρόσθετους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία. Και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα στερηθούν έναν αποτελεσματικό, ασφαλή και φιλικό τρόπο προστασίας δεδομένων  απόδειξης της κατάστασής τους ως προς την Covid-19.

Στόχος της Επιτροπής είναι να επιστρέψει στην απεριόριστη ελεύθερη κυκλοφορία, μόλις τελειώσει η πανδημία».

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η Επιτροπή θα παρουσιάσει πρόταση για την αναθεώρηση της σύστασης για τη διευκόλυνση των ελεύθερων ασφαλών μετακινήσεων στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτή η πρόταση θα λάβει υπόψη την πρόοδο που έγινε στον εμβολιασμό και τη χρήση πιστοποιητικών. Υπενθυμίζεται πως πάνω από 600 εκατομμύρια πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί στην ΕΕ από τον Ιούλιο.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση, η πανδημία δεν έχει τελειώσει»

«Πιστεύουμε ότι οι κάτοχοι έγκυρων πιστοποιητικών δεν πρέπει να έχουν πρόσθετους περιορισμούς, ανέφερε η κ. Γκαλέγκο.

Ωστόσο την ίδια στιγμή πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στα κράτη-μέλη. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει».

Η ίδια εξήγησε ότι καθώς τα κράτη-μέλη χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό με διαφορετικούς τρόπους.
Μειώνοντας τη διάρκεια ισχύος ή συνδέοντας το με την τρίτη δόση για ορισμένα τμήματα του πληθυσμού.

Η αναθεώρηση της σύστασης αυτής η οποία αφορά τα μη απαραίτητα ταξίδια εντός της ΕΕ, έχει στόχο να διατηρήσει τον συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών.

Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτηση με θέμα «ο συντονισμός των μέτρων των κρατών-μελών υπό το πρίσμα των αυξανόμενων κρουσμάτων COVID-19 στην ΕΕ».