Τα νυχτερινά μουσεία είναι η καινοτόμος πρωτοβουλία του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με στόχο να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, αναβαθμίζοντας την ταξιδιωτική εμπειρία.
Οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη κουλτούρα των all-inclusive θέρετρων περιορίζουν συχνά τους επισκέπτες στα ξενοδοχεία τους, με αποτέλεσμα να χάνουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους πολλούς ιστορικούς “θησαυρούς” της χώρας.
Νέος τρόπος για να εξερευνήσετε τους αρχαιολογικούς χώρους της Τουρκίας
Αυτό το καλοκαίρι, επιλεγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη την Τουρκία, όπως η Έφεσος, η Ιεράπολη και ο εμβληματικός Πύργος Γαλατά, επεκτείνουν το ωράριό τους μέχρι τις 22:30 μ.μ. στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος.
Με αυτό τον τρόπο οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να τους εξερευνήσουν κάτω από τον πιο δροσερό βραδινό ουρανό, ενώ η δράση όχι μόνο προσφέρει μια πιο άνετη εμπειρία αλλά και μια μοναδική προοπτική για τα μνημεία της Τουρκίας.
Ο κ. Mehmet Nuri Ersoy, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, εξήγησε το σκεπτικό πίσω από την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας. «Οι επισκέπτες, ειδικά στην περιοχή της Αττάλειας, συχνά μένουν στα ξενοδοχεία τους λόγω των εκστρατειών all-inclusive και της ακραίας ζέστης, η οποία μπορεί να φτάσει τους 50 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ως αποτέλεσμα, χάνουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους σημαντικούς αρχαιολογικούς μας χώρους και τις τοπικές επιχειρήσεις. Το πιλοτικό πρόγραμμα αποτελεί μια στρατηγική κίνηση για την ευρύτερη διασπορά του τουριστικού εισοδήματος και τη διασφάλιση ότι αυτά τα πολιτιστικά αξιοθέατα λαμβάνουν την προσοχή που τους αξίζει».
Το εγχείρημα με τα νυχτερινά μουσεία έχει τύχει καλής υποδοχής, με τους τουρίστες να συρρέουν στους ιστορικούς χώρους μετά τη δύση του ηλίου.
Επενδύοντας στην αρχαιολογική κληρονομιά της Τουρκίας
Η πρωτοβουλία για τα νυχτερινά μουσεία είναι μόνο ένα μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Τουρκίας για την ενίσχυση των προσφορών πολιτιστικού τουρισμού της.
Το Υπουργείο έχει επίσης αυξήσει σημαντικά τη χρηματοδότηση για τις αρχαιολογικές ανασκαφές, με τον αριθμό των ομάδων ανασκαφών να αυξάνεται από 147 το 2018 σε 247 σήμερα. Η χρηματοδότηση για τα έργα αυτά έχει εκτοξευθεί από 36 εκατ, λίρες σε 1,2 δισ. λίρες, με προβλέψεις να φθάσει τα 6 δισ. λίρες μέχρι το τέλος του έτους.
Εκτός από την ενίσχυση του τοπικού τουρισμού, η Τουρκία κάνει επίσης βήματα προόδου στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αντικειμένων. Ο Ersoy σημείωσε ότι από το 2002, σχεδόν 12.800 ιστορικά αντικείμενα έχουν επαναπατριστεί στην Τουρκία, με ένα σημαντικό μέρος αυτών των επιστροφών να πραγματοποιείται τα τελευταία έξι χρόνια.