Καταρχήν, φτάνουμε αισίως στην 20ή διοργάνωση κι αυτό γιορτάζεται με μια από τις πλέον δημοφιλείς όπερες στον κόσμο, τον «Κουρέα της Σεβίλλης». Παράλληλα, το φεστιβάλ τιμά φέτος το έτος Τζοακίνο Ροσίνι, αφού συμπληρώνονται 150 χρόνια από τον θάνατο του Ιταλού συνθέτη. Παράλληλα, είναι η 6η συνεχόμενη χρονιά που συμμετέχει στο Φεστιβάλ η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, όμως θα είναι η πρώτη που θα διευθύνεται από τον καλλιτεχνικό της διευθυντή και μόνιμο μαέστρο, Γενς Γκέοργκ Μπάχμαν.

Το σημαντικότερο ορόσημο, ωστόσο, αφορά στις σοβαρές δομικές αλλαγές στον φορέα που επίκεινται από την επόμενη διοργάνωση, σύμφωνα με την εκπεφρασμένη πρόθεση και του προέδρου του οργανισμού, δημάρχου Πάφου. Ο Φαίδωνας Φαίδωνος αναφέρθηκε εκτενώς στην καθιερωμένη διάσκεψη τύπου στη Λευκωσία στα σχέδια για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Ιδρύματος Πολιτισμού Πάφου, μέσα στο οποίο θα συγχωνευτούν τόσο ο φορέας Pafos Aphrodite Festival, όσο και ο οργανισμός Πάφος 2017. Η όλη προσπάθεια βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας και ο δήμαρχος Πάφου εκτιμά ότι μέχρι το φθινόπωρο όλα θα είναι έτοιμα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το ίδρυμα θα στηρίζεται με σταθερή χορηγία από τον Δήμο και θα έχει δικό του ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο, πιθανότατα 7μελές, που θα διορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο Πάφου και μόνο κατά τον πρώτο αναγνωριστικό χρόνο ενδέχεται κάποια από τα μέλη, σε ποσοστό 3/7 να προέρχονται από τον Δήμο Πάφου. Η νέα δομή θα έχει δικό της καλλιτεχνικό διευθυντή, αλλά και οικονομικό διευθυντή ενώ θα προικοδοτηθεί με δικό της οίκημα και θα ενισχυθεί με προσωπικό από τον δήμο Πάφου. Το ίδρυμα θα αναλάβει παράλληλα τη διαχείριση όλων των πολιτιστικών υποδομών της πόλης: το Μαρκίδειο Θέατρο, το Αττικόν, το Χάνι του Ιμπραήμ, την αίθουσα της Παλιάς Ηλεκτρικής, την αίθουσα Εν Πλω, την Πινακοθήκη.

Παράλληλα, μέχρι το φθινόπωρο θα παραδοθεί στον Δήμο και το οίκημα της παλιάς Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, η οποία προγραμματίζεται να μετατραπεί σε Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης της πόλης. «Ο πολιτισμός θα είναι έτσι πιο ευέλικτος» ανέφερε ο Φ. Φαίδωνος. «Το ίδρυμα θα μπορεί να διεκδικεί πιο εύκολα χορηγίες και να παίρνει αποφάσεις για να χαράσσει πολιτική πολιτισμού στην πόλη και την επαρχία» εξήγησε ο ίδιος και ανέλυσε το σκεπτικό του αναφέροντας ότι ιστορικά ο πολιτισμός δεν μπορεί να παράγει ουσιαστικό έργο όταν είναι εγκλωβισμένος μέσα στις γραφειοκρατικές δομές των δήμων και του κράτους.

Αναφερόμενος στα 20χρονα του θεσμού της όπερας, ο δήμαρχος της Πάφου σημείωσε ότι η ιστορική του διαδρομή δείχνει ότι έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου, παρά το γεγονός ότι δεν έχει δημιουργηθεί κουλτούρα όπερας στην Πάφο και την Κύπρο σε ικανοποιητικό βαθμό. Ο Φ. Φαίδωνος πρόσθεσε ότι χρειάζεται υπομονή για να επιτευχθεί αυτό, αφού σε άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να περάσουν πολλές δεκαετίες για να δημιουργηθεί μια τάση. «Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον θεσμό για να δείξουμε μια συνέπεια απέναντι στον πολιτισμό» είπε.

Οι διοργανωτές έχουν λάβει σοβαρά υπόψη εισήγηση για να προσφερθούν κάποιες από τις μερικές δεκάδες θέσεις που συνήθως μένουν κενές την τελευταία από τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ σε μαθητές της θεσμοθετημένης μουσικής εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Τη διάσκεψη χαιρέτησαν επίσης, εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Λούης Κυπριανός, και το μέλος του ΔΣ του ΚΟΤ Ξένια Λοϊζίδου, η οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πολιτιστικός τουρισμός θα εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα και με το υπό σύσταση Υφυπουργείο Τουρισμού. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Νέναντ Μπογκντάνοβιτς εκ μέρους της προέδρου του ΙΣΟΚ Αίγλης Παντελάκη, η Στέλλα Μουρουζίδου Δάμτσα Διευθύντρια Premier Banking και Στρατηγικής στην Τράπεζα Κύπρου και ο σύμβουλος της ιταλικής πρεσβείας Τομάζο Κονίλιο.

* Η όπερα «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» παρουσιάζεται στις 31 Αυγούστου, 1 και 2 Σεπτεμβρίου στη πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρο της Πάφου σε παραγωγή του ιταλικού οργανισμού C.I.A.L.M. – Teatro Lirico Italiano σε συνεργασία με το Θέατρο Ventidio Basso Ascoli Piceno και τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Η μετάφραση θα γίνεται ταυτόχρονα στην ελληνική, αγγλική και ρωσική μέσω υποτίτλων.

Πηγή : Φιλελεύθερος