Τους ελέγχους εθνικής ασφάλειας για τους νέους εργαζόμενους στα αεροδρόμια επιταχύνει η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις προσωπικού μετά την πανδημία εξαιτίας των οποίων προκλήθηκε χάος για τους ταξιδιώτες όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιτάχυνε τη διαδικασία ελέγχου που πρέπει να υποβληθούν όλοι οι νέοι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται στις αερομεταφορές, με τους ελέγχους διαπίστευσης να ολοκληρώνονται κατά μέσο όρο σε περίπου πέντε ημέρες και τους αντιτρομοκρατικούς ελέγχους να διαρκούν λιγότερο από 10 ημέρες, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από το υπουργείο Μεταφορών.

Η αλλαγή έχει ως στόχο να βοηθήσει τη βιομηχανία να αποκτήσει νέους υπαλλήλους, όπως ελεγκτές ακτίνων Χ, το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης για πτήσεις.

Οι Βρετανοί τουρίστες αυτό το καλοκαίρι αντιμετώπισαν σκηνές χάους στα αεροδρόμια, αφήνοντας τον αεροπορική κλάδο και τις κυβερνήσεις να διαφωνούν για το ποιος φταίει. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από παράπονα για μεγάλες ουρές στον έλεγχο ασφαλείας και σωρούς αποσκευών που έχουν χαθεί στο Λονδίνο.

Οι ελλείψεις προσωπικού ήταν η κύρια αιτία που προκάλεσε την αναστάτωση. Οι εταιρείες που απέλυσαν εργαζόμενους ή τους έχασαν σε άλλους τομείς όταν τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αγωνίζονται να καλύψουν το κενό, θέτοντας σε κίνδυνο την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη της βρετανικής αεροπορικής βιομηχανίας.

Την ίδια στιγμή, οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια αντιμετωπίζουν επίσης απεργίες εργαζομένων που ζητούν καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, γεγονός που επιτείνει τις διαταραχές.