Η ομογενής καθηγήτρια Τουριστικής Ανάπτυξης στο Business School του Πανεπιστημίου Νότιας Αυστραλίας και διευθύντρια του Κέντρου για τον Τουρισμό και τη Διαχείριση Ελεύθερου Χρόνου (School of Management, Πανεπιστήμιο Νότιας Αυστραλίας), Μαριάννα Σιγάλα, πρόκειται να δώσει την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου, στο Πανεπιστήμιο Νότιας Αυστραλίας (University of South Australia) διάλεξη με θέμα τις «Έξυπνες Υπηρεσίες Τουρισμού και τους Έξυπνους Προορισμούς».

«Κατ’ αρχάς, όταν μιλάμε για «έξυπνες» πόλεις απευθυνόμαστε στους προορισμούς εκείνους, οι οποίοι, μέσα από την δημιουργία ένα βιώσιμου τεχνολογικού περιβάλλοντος, κατορθώνουν να ενισχύσουν δυναμικά την τουριστική τους παρουσία σε παγκόσμιο επίπεδο και να προωθήσουν τα στοιχεία εκείνα, τις υποδομές και τα αξιοθέατα που καθιστούν μια πόλη ή ένα τόπο δημοφιλή προορισμό στην συνείδηση των επισκεπτών-καταναλωτών» εξηγεί η κ. Σιγάλα, η οποία υποστηρίζει πως τα τελευταία χρόνια ένας σεβαστός αριθμός πόλεων παγκοσμίως έχει ήδη υιοθετήσει «έξυπνες τεχνολογίες» που επιτρέπουν στους επισκέπτες να συντονίζουν όλες τις τουριστικές τους δραστηριότητες, να λαμβάνουν πληροφορίες και να απολαμβάνουν πολλαπλές υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο.

«Κάποιες πόλεις έχουν ήδη υιοθετήσει την στρατηγική του «έξυπνου τουρισμού» για την ενίσχυση των επιδόσεων τους στην τουριστική αρένα σε μια συνειδητή προσπάθεια να παραμείνουν ενεργές στην ανταγωνιστική τουριστική αγορά. Κατά την ταπεινή μου άποψη αυτό είναι και το μέλλον του τουρισμού που δεν πρέπει να περιορίζεται στις βασικές ιδέες και την παραδοσιακή έννοια που γνωρίζαμε όλοι μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με την κ. Σιγάλα, οι περισσότεροι τουρίστες πλέον ταξιδεύουν με τρείς κατά μέσον όρο «έξυπνες συσκευές» οι οποίες περιλαμβάνουν ένα τηλέφωνο, ένα ταμπλετ και μια φωτογραφική μηχανή και οι πόλεις εκείνες που δεν κατορθώνουν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στις τεχνολογικές απαιτήσεις των τουριστών-χρηστών είναι πολύ πιθανό να χάσουν την ελκυστικότητά τους.

«Ακόμα και όταν βρίσκονται σε διακοπές, η συντριπτική πλειοψηφία τουριστών οπουδήποτε στον κόσμο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τις «έξυπνες» συσκευές για να σχεδιάσει διακοπές, να κάνει χρήση των μέσων μεταφοράς, να οργανώσει ταξίδια, να ψωνίσει και να καταναλώσει, να κλείσει εισιτήρια για διάφορες εκδηλώσεις και φυσικά να πληρώσει για τις υπηρεσίες που απολαμβάνει στη πόλη που επισκέπτεται.

Ακολουθώντας τα παραδείγματα του Λονδίνου, δεκάδων πόλεων της Κίνας, της Κορέας, της Ιαπωνίας, της Βενετίας, της Σεούλ, του Άμστερνταμ, της Τασμανίας καθώς και της αυστραλιανής πόλης της Βρισβάνης, οι πόλεις εκείνες που επιθυμούν να προσελκύσουν μεγάλα ποσοστά τουρισμού και να αυξήσουν την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα τους οφείλουν – μεταξύ άλλων – να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε υπηρεσίες που προσφέρουν δωρεάν ηλεκτρονικά δίκτυα και Wi-Fi, παρουσιάσεις εικονικής πραγματικότητας, υπηρεσίες μετάφρασης σε πολλαπλές γλώσσες, καθώς και εφαρμογές διαχείρισης της ροής επισκεπτών με ενημερώσεις στις έξυπνες συσκευές των καταναλωτών που αφορούν σημεία αναφοράς μιας πόλης.

«Αυτό επιδιώκουμε για την Αυστραλία και το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για την Ελλάδα», λέει η κ. Σιγάλα.

«Έξυπνοι τουρίστες χρησιμοποιούν τεχνολογίες για να προγραμματίσουν το κάθε τους βήμα είτε αυτό αφορά στην καθημερινότητα τους και τις ανάγκες τους (αποπληρωμές με την χρήση πλαστικού χρήματος, οργάνωση συναντήσεων και δραστηριοτήτων, ενημέρωση, επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα) είτε αφορά στην ψυχαγωγία τους (σχεδιασμό ταξιδιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανταλλαγή σχολίων και εμπειριών μέσα από εφαρμογές, κριτικές και επιλογές εστιατορίων, καταγραφή καθημερινής άσκησης διατροφής και ανάλυση θερμιδικών αναγκών και οργάνωση του προσωπικού και οικογενειακού προϋπολογισμού)».

Σύμφωνα με την κ. Σιγάλα, αν όλα τα παραπάνω στοιχεία και υπηρεσίες χρησιμοποιηθούν σωστά και εξεταστούν τα δεδομένα με βάση την ανάλυση του προφίλ κάθε χρήστη, τότε μπορούν να προσφέρουν στους επαγγελματίες τουρισμού μιας πόλης βασικά στοιχεία για τον σχεδιασμό τεχνολογικών εφαρμογών που θα διευκολύνουν και θα προσφέρουν σε κάθε επισκέπτη μια μοναδική τουριστική εμπειρία, η οποία θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό του ταξιδιού του προσαρμοσμένο στις προσωπικές του ανάγκες και προτιμήσεις.

«Αναφέρομαι σε θέματα όπως τον σχεδιασμό ενός ταξιδιού, την παροχή επιλογών ψηφιακών πληρωμών, έναν εξατομικευμένο σχεδιασμό δρομολογίων, την ανάλυση των καιρικών συνθήκων μιας πόλης, την ενημέρωση του επισκέπτη αναφορικά με την κίνηση στους δρόμους και τα πολυσύχναστα μέρη με την χρήση drone που θα μπορεί να ενημερώνει αυτόματα για ατυχήματα και θέματα οδικής ασφάλειας, τον σχεδιασμό διαδρομών και ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και διαδραστικές αναλύσεις και κριτικές μεταξύ επισκεπτών για τοποθεσίες που επισκέφθηκαν και εμπειρίες που αποκόμισαν».

Κατά πόσο όμως αυτές οι τακτικές θυμίζουν τον «μεγάλο αδελφό» που παρακολουθεί τα πάντα και πόσο ελεύθερος νιώθει ο επισκέπτης όταν βρίσκεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον;

«Είναι λάθος να θεωρούμε πως ο τουρίστας θέλει να αποσυνδεθεί από την τεχνολογία κατά την διάρκεια των διακοπών του. Αν οι τουρίστες ήθελαν να αποσυνδεθούν και να απομονωθούν, δεν θα είχαν μαζί τους τις συσκευές τους, επομένως αν μια πόλη δεν είναι τεχνολογικά «έξυπνη» ο τουρίστας δεν θα την επιλέξει με τον ίδιο τρόπο που τη σήμερον ημέρα δεν θα επιλέξει ένα ξενοδοχείο ή ένα εστιατόριο που δεν παρέχει δωρεάν Wi-Fi.

«Οι έξυπνες εφαρμογές δεν αυξάνουν μόνο την ικανοποίηση των τουριστών, αλλά επηρεάζουν θετικά το χρόνο και τα χρήματα που ξοδεύουν οι τελευταίοι στην προσπάθεια τους να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από την πόλη που επισκέπτονται. Οι τουρίστες προσβλέπουν στη χρήση έξυπνων εφαρμογών που θα τους βοηθήσουν να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους και είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να ανταμείψουν ουσιαστικά αλλά και ηλεκτρονικά τις πόλεις εκείνες που με «έξυπνο» τρόπο θα κατορθώσουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

«Η Αυστραλία είναι σίγουρα μια χώρα αναπτυγμένη και έτοιμη πλέον να υιοθετήσει την νέα πραγματικότητα του τουρισμού που δεν αφορά μόνο τον ήλιο και την θάλασσα αλλά και μια νέα γενιά «έξυπνων» τεχνολογικά τουριστών και σε αυτό πρέπει να στοχεύουμε στο μέλλον» καταλήγει η καθηγήτρια.

Πηγή : NEOS KOSMOS