kefalogianni-sΤο στρατηγικό πλάνο για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη από το βήμα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με την κα Κεφαλογιάννη, το εθνικό σχέδιο για τον τουρισμό στηρίζεται σε τέσσερις βασικές αρχές και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τον τουρισμό και τις ειδικές μορφές του, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με διευκόλυνση των επενδύσεων, στη διασφάλιση της ποιότητας στις υποδομές και τις υπηρεσίες του τουρισμού και στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, όπως δήλωσε η κα Κεφαλογιάννη, είναι απαραίτητη η πλήρης και ριζική αναδιάρθρωση της διοικητικής και οργανωτικής δομής των τουριστικών υπηρεσιών της χώρας σε έναν ενιαίο μηχανισμό, συγκεντρώνοντας όλες τις επιτελικές αρμοδιότητες.

Την ίδια ώρα, διαμορφώνεται μία νέα στρατηγική συνεργασία με τα υπουργεία, τις περιφέρειες και τους δήμους προκειμένου να εναρμονίζεται η τοπική προβολή με τη συνολική προβολή της χώρας και να συντονίζονται θέματα τουριστικών υποδομών.

Επιπλέον, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, συγκροτείται μόνιμη επιτροπή Γενικών Γραμματέων η οποία θα συντονίζει το έργο στο υψηλότερο επίπεδο, θα συζητά και θα λαμβάνει αποφάσεις για τα προβλήματα που επηρεάζουν το τουριστικό προϊόν όπως οι γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες.

Δεύτερον, συγκροτείται επιτροπή για θέματα Τουρισμού και Ελέγχου Παραβατικότητας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας με Πρόεδρο τον Αντιπεριφερειάρχη και μέλη τους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναδιαρθρώνεται η τουριστική αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ώστε να καταστεί αποτελεσματική στην άσκηση του ελεγκτικού της ρόλου. Την ίδια ώρα, επανασχεδιάζεται η προβολή της Ελλάδας με βάση τη νέα καμπάνια επικοινωνίας.

Όσον αφορά το χωροταξικό για τον τουρισμό, το υπουργείο προτείνει τη νέα κατηγοριοποίηση του εθνικού χώρου με προσαρμογή των νησιών, του ορεινού χώρου και περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε αναπτυγμένες, αναπτυσσόμενες και προοριζόμενες για ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού περιοχές και την εισαγωγή της έννοιας των οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων με έμφαση στα χαρακτηριστικά ποιότητας.

Επιπλέον, δίνει κατευθύνσεις για την ανάπτυξη οργανωμένων υποδοχέων στο σύνολο σχεδόν του ελληνικού χώρου, με ειδικές προβλέψεις για τα νησιά και τους ορεινούς χώρους και κίνητρα για την απόσυρση παλαιών τουριστικών καταλυμάτων, ενώ παράλληλα θέτει ζώνες ναυσιπλοΐας αναψυχής / κρουαζιέρας στο θαλάσσιο χώρο καθώς και τα κριτήρια για τη χωροθέτηση των τουριστικών λιμένων.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται νομοθετικές παρεμβάσεις για:
– τη δυνατότητα χρονομεριστικής μίσθωσης σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα,
– τις προβλέψεις για σύνθετα τουριστικά καταλύματα με γκολφ,
– την αντικατάσταση της ειδικής τουριστικής υποδομής σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα με δράσεις ανάδειξης τοπικών στοιχείων ή αξιοποίησης παραδοσιακών κτιρίων ή οικισμών,
– τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των ΠΟΤΑ,
– την εισαγωγή ενός νέου τουριστικού προϊόντος: των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels).

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Τουρισμού προωθεί σύνθετες τουριστικές επενδύσεις στην Ειδική Υπηρεσία Προώθηση και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, η υπουργός τόνισε ότι τροποποιείται ο αναπτυξιακός νόμος για επενδύσεις ξενοδοχειακών μονάδων, ειδικών τουριστικών υποδομών, παραδοσιακών και διατηρητέων κτισμάτων.

Τέλος, η κα Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε ότι με την υποστήριξη του ΕΣΠΑ το υπουργείο προωθεί την την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου με την δημοπράτηση των έργων ανάπλασης και τη δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου, που θα συστεγάσει συμπληρωματικές εγκαταστάσεις, όπως τη Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Οικολογικό Πάρκο. Με τη συνδρομή του ΕΣΠΑ ολοκληρώθηκε επίσης η σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Δράσεων Τουρισμού.