To τσεχικό δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του πωλητή εισιτηρίων Kiwi.com κατά της Ryanair σε μια διαρκή διαμάχη σχετικά με τις πρακτικές της Kiwi για το χειρισμό δεδομένων επιβατών.

Η Ryanair είχε απειλήσει ότι θα απορρίψει τις κάρτες επιβίβασης που εκδόθηκαν από το Kiwi.com , αλλά αυτό ήταν αδικαιολόγητο σύμφωνα με την δικαστή του Συνταγματικού Δικαστηρίου Kateřina Šimáčková.

Η Ryanair πήγε το Kiwi.com στο δικαστήριο για τον χειρισμό των προσωπικών δεδομένων των επιβατών, για τα οποία η Ryanair ισχυρίστηκε ότι την εμπόδισε να επικοινωνήσει με τους επιβάτες σε περίπτωση αλλαγής πτήσης. Ο ιρλανδικός αερομεταφορέας ήθελε το Kiwi.com να αναγκαστεί να μοιραστεί περισσότερα δεδομένα επιβατών.

Αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει πλέον ανατρέψει μια προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου στο Μπρνο (και στη συνέχεια επικυρώθηκε κατά την έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Όλομουτς), το οποίο είχε δώσει εντολή στο Kiwi.com να προσαρμόσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Ryanair και να μοιραστεί τους πελάτες, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κατοικίας καθώς και τα στοιχεία πληρωμής τους. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι η προηγούμενη απόφαση ήταν αντίθετη με την ελευθερία άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η Ryanair θέλει τους ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση εισιτηρίων μόνο στον ιστότοπο της Ryanair και όχι μέσω τρίτων, δηλώνοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστούν στους καταναλωτές οι χαμηλότερες τιμές.

Ωστόσο, το Kiwi.com πιστεύει ότι πρέπει να επιτραπεί η πώληση εισιτηρίων της Ryanair, τόσο μεμονωμένα όσο και σε ένα σύνθετο ταξίδι. Χρησιμοποιεί επίσης το δικό του χαρτί για να εκτυπώσει κάρτες επιβίβασης. Η Ryanair ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα δεχόταν μόνο τις δικές της κάρτες επιβίβασης , χαρακτηρίζοντας τις κάρτες επιβίβασης του Kiwi ως «ψεύτικες». Αλλά το Kiwi.com ανέφερε ότι δεν γνωρίζει ότι τα δελτία επιβίβασής του απορρίφθηκαν από τη Ryanair.