monitoplouΣε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το επιχειρηματικό σχέδιο ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 μπαίνουν μπουλντόζες στο τουριστικό project της Loyalward Ltd, θυγατρικής της Minoan Group Plc αρχικής δαπάνης 267,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πολυσυζητημένη και πολύπαθη τουριστική επένδυση στη Σητεία, σε έκταση της Μονής Τοπλού της οποίας η διενέργεια εγκρίθηκε στις αρχές του περασμένου Απριλίου με ευρύτατη πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Πρόκειται για την πρώτη φάση του αναπτυξιακής έργου πνοής που εδώ και δεκαπέντε χρόνια προσπαθεί να υλοποιήσει ο βρετανικός όμιλος Minoan Group Plc. στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας αλλά δυσχέραναν τα προβλήματα της ελληνικής γραφειοκρατίας και οι μεγάλες ελλείψεις του θεσμικού πλαισίου.

Επισημαίνεται ότι η επένδυση που αρχικώς θα απασχολήσει 1.200 εργαζομένους έχει ήδη ενταχθεί στη διαδικασία Fast Track και αποτελεί την πρώτη επένδυση με το νέο αδειοδοτικό μοντέλο του Invest in Greece. Το πράσινο φως για την υλοποίηση του project δόθηκε με την ομόφωνη έγκριση από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) της επένδυσης στα μέσα Απριλίου 2014, ενώ στις αρχές της εβδομάδας εκδόθηκε και η υπουργική απόφαση για την έγκριση εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού της ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) της επένδυσης.

Αναλυτικά το έργο ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ αφορά στην τουριστική ανάπτυξη 5 πολυτελών ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, με μέγιστη δόμηση 108.000 τμ. Το έργο πλαισιώνεται από γήπεδο γκολφ 18 οπών φρυγανικού τύπου και spa διεθνούς επιπέδου, μονάδα αφαλάτωσης , βιολογικές Καλλιέργειες, μικρό Περιβαλλοντικό Κέντρο, Βοτανικό κήπο, Κέντρα πληροφόρησης επισκεπτών και προώθησης τοπικών προϊόντων, Υπαίθριο Θέατρο, Αθλητικές & πολιτιστικές εγκαταστάσεις που εντάσσονται στα τουριστικά καταλύματα ή στις υποδομές, οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών και Σταθμό παροχής πρώτων βοηθειών (επισκεπτών). Όλες οι εγκαταστάσεις θα είναι με Βιοκλιματικό Σχεδιασμό για ελαχιστοποίηση ενεργειακών αναγκών. Όπως τονίστηκε παραπάνω φορέας της επένδυσης είναι η Βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.» η οποία είναι θυγατρική του εισηγμένου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Ομίλου Minoan Group Plc. που δραστηριοποιείται στον τουριστικό και τον ταξιδιωτικό κλάδο.

Υπογραμμίζεται ότι ο Όμιλος διοικείται από τον Εκτελεστικό Πρόεδρο Christopher Egleton και τον Duncan Wilson (πρώην manager των εταιρειών My Travel / Airtours, μετέπειτα Thomas Cook).

Πληροφορίες στην αγορά αναφέρουν ότι σύντομα θα ανακοινωθεί πρόσληψη στελέχους παγκόσμιας εμβέλειας για την επέκταση του Ομίλου στα ξενοδοχεία.

Who is who
Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Minoan Group Plc, δραστηριοποιείται στον τουριστικό, τον ταξιδιωτικό κλάδο, μελλοντικά και στον ξενοδοχειακό και έκλεισε την προηγούμενη χρήση με κύκλο εργασιών περίπου 61,5 εκατ. ευρώ. Απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους και ο ταξιδιωτικός κλάδος έχει περίπου 13 ταξιδιωτικά γραφεία που λειτουργούν με το brand name Stewart Travel. Ο ταξιδιωτικός κλάδος του ομίλου διακινεί πάνω από 80.000 Βρετανούς τουρίστες σε όλα τα μέρη του κόσμου και φυσικά και στην Ελλάδα και διαθέτει ειδικά πακέτα διακοπών (πχ γκολφ και κρουαζιέρες)». Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία πώλησης πακέτων κρουαζιέρας στην Σκωτία, το Scotland’s Cruise Center. Επίσης προωθεί στην αγορά πακέτα γκολφ μέσω του brand name, Golf Kings.

Τους τελευταίους μήνες η Minoan Group Plc προχώρησε στην δημιουργία τουριστικού γραφείου στο Εδιμβούργο, στο πολυσύχναστο κέντρο St James και στην εξαγορά του τουριστικού γραφείου Martin Singer Travel στο Αμπερντήν.