Ήρθενε πάλι ο καιρός τ’ αμπέλια να τρυγήσουν, στο πατητήρι του σπιτιού σταφύλια να πατήσουν». Αλλά αυτός ο τρύγος διοργανώθηκε από το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο και τους κατοίκους της Αργυρούπολης και με τη συμμετοχή τουριστών της περιοχής, με σκοπό την προβολή του Κρητικού αμπελώνα και την αγροτική, γαστρονομική κουλτούρα της Κρήτης.
Την Παρασκευή, 28 Αυγούστου, 6 Γάλλοι τουρίστες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη δράση, που διοργάνωσε το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας της Περιφέρειας Κρήτης, με σκοπό τη βιωματική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών της περιοχής, στην πολιτισμική και αγροτική δραστηριότητα των Κρητικών και συγκεκριμένα στον τρύγο και στο πάτημα των σταφυλιών, όπως εξελίσσεται χρόνια τώρα στην οικιακή οινοποίηση.
Ο τρύγος, πραγματοποιήθηκε σε αμπέλι της περιοχής με τη βοήθεια του εφημέριου Γεώργιου Λελεδάκη, του ιδιοκτήτη Αντρέα Δαφνομήλη και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αργυρούπολης. Είναι η δεύτερη δράση που συνδιοργανώνει το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας με τους κατοίκους και τους τουριστικούς φορείς του χωριού, πράγμα του δείχνει την αναγκαιότητα συνεργιών μεταξύ του Κέντρου και της τοπικής κοινωνίας.
Οι επισκέπτες συμμετείχαν ενεργά στο μάζεμα των σταφυλιών, ως μια μοναδική βιωματική εμπειρία. Με μεγάλο ενθουσιασμό παρακολούθησαν την παραγωγή του μούστου, και έμαθαν για τη διαδικασία ζύμωσης του κρασιού, τις τοπικές ποικιλίες, την παραγωγή τσικουδιάς και άλλα παράγοντα όπως, την σταφίδα, την μουσταλευριά, το πετιμέζι και τις «ζώγιες» ή κιοφτέρια (αποξηραμένος μούστος με σουσάμι και καρύδια) που κατανάλωναν κυρίως τον χειμώνα όλα τα Κρητικά σπίτια.
Η ημέρα τους στο αμπέλι ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Χαρακτηριστικά θεώρησαν μεγάλη τύχη να συμμετάσχουν ενεργά σε μια «οικογενειακή» αγροτική δραστηριότητα, και φυσικά η αξία της συγκεκριμένης εμπειρίας είχε μεγαλύτερο και σπουδαιότερο συναισθηματικό αποτύπωμα από μια ακόμα ημέρα σε κάποια από τις όμορφες παραλίες του νησιού.
Οι επισκέπτες ξεκίνησαν την ημέρα τους με ένα ζεστό Κρητικό καλωσόρισμα στο χωράφι, ένα κέρασμα και μια τσικουδιά, όπως προβλέπει η συνήθεια της Κρητικής φιλοξενίας. Μετά τον τρύγο και ενώ είδαν και το πάτημα των σταφυλιών και μετρήθηκαν οι βαθμοί του μούστου, συμμετείχαν στην προετοιμασία του τραπεζιού και των εδεσμάτων. Μάζεψαν και έκοψαν τις ντομάτες και τη γλυστρίδα για την παραδοσιακή Κρητική σαλάτα με μπόλικο ελαιόλαδο και παξιμάδι. Μίλησαν με τους ντόπιους για την αξία της Κρητικής Διατροφής και τον πλούτο των λαχανικών και χόρτων όλες τις εποχές και τέλος αποχαιρέτησαν το κτήμα με ένα μπουκάλι κρασί, δώρο από τον ιδιοκτήτη και την τσάντα με το προωθητικό υλικό της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης με πληροφορίες για το brand name «ΚΡΗΤΗ». Ανανέωσαν το ραντεβού τους, για το μάζεμα της ελιάς και την παραγωγή του μοναδικού Κρητικού ελαιολάδου τον Δεκέμβριο.
Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα. Μαρία Λιονή, είπε χαρακτηριστικά, πως οι βιωματικές δράσεις που διοργανώνει το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, δείχνουν πόσο σημαντική είναι η άμεση σχέση των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας μας, με το νέο τουριστικό προϊόν που προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης, τον γαστρονομικό τουρισμό, όπως και με την επίτευξη της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στο νησί.
Στο Κέντρο, πραγματοποιούνται και άλλες βιωματικές δράσεις: Κάθε Τρίτη, γευσιγνωσία ελαιολάδου, που συνοδεύεται με κρητικό κέρασμα και κάθε Πέμπτη μαθήματα Κρητικής Κουζίνας, προετοιμασία 4 πιάτων και γεύμα. Tα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα συνεχιστούν και φέτος για την σχολική χρονιά που ξεκινάει προσεχώς, κατόπιν συνεννόησης.