Υπογράφηκαν από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου οι Υπουργικές Αποφάσεις για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κηρύσσονται υποχρεωτικές στους κλάδους των τραπεζών, των ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων, των γραφείων ταξιδίων και τουρισμού, καθώς και των πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης.

Επίσης αυξάνεται ο υποκατώτατος μισθός από 586 σε 800 ευρώ και η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι ο νέος αυξημένος κατώτατος δε θα έχει ηλικιακές διακρίσεις ενώ όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Με δήλωσή του στο Facebook ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρενέβη μετά και την υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων για τις 4 πρώτες κλαδικές συμβάσεις, τονίζοντας πως «η μάχη για την ενίσχυση των εργαζομένων συνεχίζεται και αποτελεί προτεραιότητά μας στη μεταμνημονιακή εποχή».

«Σήμερα, είχαμε τη πρώτη κυβερνητική απόφαση που σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια. ​Η​ Υπουργός ​Εργασίας υπέγραψε για τις πρώτες 4 κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούν ​περί​που 75.000 εργαζόμενους​,​ οι οποίοι θα δουν άμεσα αυξήσεις στους μισθούς τους» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Το Υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε ότι συνεχίζει τη διαδικασία ελέγχου όλων των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τους όρους για την επέκτασή τους.