asteras2704Κοντά σε συμφωνία L&R Properties και Lamda Development

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στους διαγωνισμούς αξιοποίησης των ακινήτων φιλέτων του ελληνικού δημοσίου αλλά και πώλησης ξενοδοχείων ορόσημων όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το διεθνές στερέωμα.

Όπως είχε διαφανεί στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου η Qatar Investment Authority απέσυρε το ενδιαφέρον της στο διαγωνισμό για το Ελληνικό, αφού το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της εταιρείας, μια εκ των οποίων ήταν και η πλήρης εξαγορά της έκτασης. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία του Κατάρ έχει ήδη επιλέξει την κάθοδο της στο διαγωνισμό του Αστέρα της Βουλιαγμένης που προκηρύχθηκε την περασμένη Τετάρτη από την Εθνική Τράπεζα δεδομένης της μοναδικότητας της τοποθεσίας. Λέγεται μάλιστα ότι προς τούτο η αραβική εταιρεία έχει επιτύχει σχετική συμφωνία με ξενοδοχειακό όμιλο κολοσσό.

Κυριακή κοντή γιορτή δεδομένου ότι στις 19 Μαρτίου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Αστέρα και γειτνιάζουσα έκταση στο Μικρό Καβούρι που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος (είχε γράψει σχετικά πρώτο το tourismtoday.gr ). Σημειώνεται ότι μέχρι τις 28 Φλεβάρη οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα για τον διαγωνισμό. Υπογραμμίζεται ότι εκτός από το συγκρότημα του Αστέρα οι επενδυτές θα αναλάβουν την εκμετάλλευση της μαρίνας Βουλιαγμένης, που πέρασε πρόσφατα στην «Αστήρ Παλάς», καθώς και παραλίας 2.100 μέτρων. Σύμφωνα με την πρόσκληση, ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα είτε να διατηρήσει τα υφιστάμενα κτίρια (bungalows) είτε να τα κατεδαφίσει προκειμένου να κατασκευάσει παραθεριστικές κατοικίες. Στην περίπτωση που κατεδαφιστούν οι σημερινές εγκαταστάσεις, μπορούν να κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες συνολικής επιφάνειας 5.300 τετραγωνικών μέτρων.
Αν κατεδαφιστεί και το συγκρότημα Arion Resort and Spa, τότε μπορούν να κατασκευαστούν κατοικίες συνολικής επιφάνειας 8.600 τετραγωνικών μέτρων.

Ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις και προκειμένου να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια άνω των 150 εκατ. ευρώ. Πέραν της Qatar Investment Authority στο διαγωνισμό για τον Αστέρα ακούγεται ότι ενδιαφέρονται, μεταξύ άλλων, οι εφοπλιστικοί όμιλοι Λασκαρίδη και Προκοπίου, η Carlton Group και για λογαριασμό πελάτη της η real estate εταιρεία NAI Global.

Ο Γενικός Δ/ντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, Άρης Καρυτινός μιλώντας για την πώληση του Αστέρα σημειώνει ότι, θεωρητικά τουλάχιστον υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. «Είναι λογικό γιατί είναι ίσως το καλύτερο ακίνητο που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λόγω ειδικών συνθηκών, λόγω θέσης και λόγω μοναδικότητας. Νομίζω ότι το πώς θα πάει ο Αστέρας θα είναι επίσης πρόκριμα για το πώς θα πάνε και τα υπόλοιπα ακίνητα. Αν μπορέσουμε να πουλήσουμε με επιτυχία τον Αστέρα και σε τιμές που να είναι αντίστοιχες με την αξία του, νομίζω ότι θα δημιουργήσει ένα καλύτερο κλίμα και προσδοκίες για την αξιοποίηση και των υπόλοιπων τουριστικών ακινήτων».

Αναφερόμενος στο προφίλ των εν δυνάμει επενδυτών ο κ. Καρυτινός επισημαίνει : «Το φάσμα των επενδυτών είναι πάρα πολύ μεγάλο καλύπτει πρακτικά όλες τις Ηπείρους. Ξεκινάει από αυτό που λέμε από τυπικά funds που επενδύουν σε τουριστικές αναπτύξεις μεικτές ή με ξενοδοχεία και τουριστική κατοικία ή γενικότερα σε τουριστικές επενδύσεις και φτάνει μέχρι τα family offices, εταιρείες οι οποίες ανήκουν σε πολύ πλούσιους ιδιώτες από Αραβικές χώρες, Ρωσία και Κίνα, είτε και από άλλες χώρες οι οποίες επενδύουν πάλι με ειδικά κριτήρια και επιλέγουν να επενδύσουν σε κάτι που θα έχει ορισμένα ειδικά χαρακτηριστικά». Την ίδια ώρα η ΕΤΕ προκήρυξε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για το ξενοδοχείο Gerakina Beach στη Χαλκιδική δυναμικότητας 503 δωματίων σε έκταση 87 στρεμμάτων και ακούγεται ότι φαβορί είναι ο όμιλος ΣΑΝΗ (Ανδρεάδης-Ζησιάδης).

Στο διαγωνισμό για το Ελληνικό τέλος μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος από το Κατάρ την Συμφωνία Εμπιστευτικότητας με το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψαν η ισραηλινή εταιρεία Elbit, η βρετανική London & Regional Properties και η ελληνική Lamda Development. Μάλιστα οι δυο τελευταίες συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την έκταση της Αφάντου στη Ρόδο και λέγεται ότι δεν αποκλείεται να κατέλθουν μαζί στη φάση των δεσμευτικών προσφορών και στις δυο διαγωνιστικές διαδικασίες.