Γράφει ο Θανάσης Αυγερινός

Oι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν, μεταξύ άλλων, στην προχθεσινή τηλεφωνική τους συνομιλία την προοπτική επανέναρξης των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Άγκυρα «ικετεύει» κυριολεκτικά τη Μόσχα να επιτρέψει και πάλι τη ροή Ρώσων τουριστών προς τις εν πολλοίς έρημες υποδομές της τουριστικής της βιομηχανίας.

Τη σχετική επιβεβαίωση έκανε νωρίτερα την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στα αρμόδια υπουργεία να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το ζήτημα.

Με αυτό τον τρόπο διέψευσε τουρκικούς ισχυρισμούς με βάση τους οποίους ξεκινά από την Τετάρτη η αεροπορική σύνδεση Ρωσίας – Τουρκίας.

Λίγο νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών είχε κάνει τη σχετική ανακοίνωση, που αποδείχθηκε άλλη μια υπερβολή της Άγκυρας στην αγωνία της να επιτρέψει και πάλι τη ροή πολλών εκατομμυρίων Ρώσων τουριστών, που διακόπηκε λόγω κορονοϊού ακριβώς με την έναρξη της φετινής σεζόν, στις 27 Μαρτίου.

Η Τουρκία, σε κάθε περίπτωση, συγκαταλέγεται στην πρώτη ομάδα των οκτώ χωρών (Κροατία, Αίγυπτος, Τουρκία, Αραβικά Εμιράτα, Κούβα, Άγιος Δομίνικος, Μεξικό, Μαλδίβες), οι οποίες ανακοινώθηκαν στα ρωσικά ΜΜΕ και είναι έτοιμες έπειτα από σχετικές συνεννοήσεις να υποδεχθούν Ρώσους τουρίστες, αμέσως μετά το επικείμενο σταδιακό άνοιγμα των συνόρων από τις ρωσικές Αρχές.

Οι ελληνικές προετοιμασίες

Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης Ρώσων Τουριστικών Πρακτόρων, Μάγια Λομίτζε, οι σχετικές πληροφορίες για τις προθέσεις Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας αναμένονταν την Τετάρτη, ενώ η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να δηλώσει ημερομηνία έναρξης των συνδέσεών της με τρίτες χώρες στις 27 Ιουλίου.

Στο μεταξύ η Κύπρος και η Φινλανδία σχεδιάζουν να ανακοινώσουν την υποδοχή Ρώσων τουριστών από τις 15 Αυγούστου.

Σε τουριστικούς κύκλους, που σχετίζονται με τη ρωσική αγορά, γεννήθηκε η απορία για ποιο λόγο οι ελληνικές Αρχές έσπευσαν να ανακοινώσουν την υποδοχή τουριστών από τις ΗΠΑ από την 1η Αυγούστου και όχι και από τη Ρωσία, όπου η επιδημιολογική κατάσταση είναι σχεδόν κατά δέκα φορές «καλύτερη».

Σημειωτέον ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ στις ΗΠΑ καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 61.834 νέα κρούσματα και 787 θάνατοι ενώ στη Ρωσία η αντίστοιχη «μαύρη στατιστική» κατέγραψε 6.422 νέα κρούσματα και 156 θανάτους.

Επομένως, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι συνεννοήσεις ελληνικών και ρωσικών Αρχών θα πετύχουν μια αμοιβαία επωφελή και για τις δύο πλευρές λύση, καθώς οι Ρώσοι τουρίστες δείχνουν πολύ δεκτικοί στο να συμφωνήσουν με κάθε είδους απαραίτητο υγειονομικό περιορισμό (πρόσφατο πιστοποιητικό, επιτόπου εξέταση, ακόμη και περιορισμός στο χώρο του ξενοδοχείου τους), αρκεί να εξασφαλίσουν τις πολυπόθητες διακοπές τους μετά από την πολύμηνη καταπόνηση λόγω της πανδημίας.

Και οι ελληνικές «αρρυθμίες»

Την Πέμπτη, 16 Ιουλίου, πραγματοποιείται η όγδοη «ειδική», λόγω της πανδημίας, πτήση μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, η οποία, όμως, θα είναι η πρώτη όλης αυτής της περιόδου, που θα αναχωρήσει από την Ελλάδα κενή. Δεν έγινε τελικά δυνατό να μεταφέρει Ρώσους πολίτες, αλλά ούτε και υπαλλήλους ελληνικών υπηρεσιών και διπλωματικών αρχών στη Μόσχα, οι οποίοι θα έρχονταν να αναλάβουν υπηρεσία ενόψει του κρίσιμου τη φετινή χρονιά και αναγκαστικά για περιορισμένη περίοδο ανοίγματος των «τουριστικών» συνόρων της πατρίδας μας.

Η άφιξή τους αναβάλλεται επομένως ξανά για άγνωστη ημερομηνία και οι υπηρεσίες τους θα μείνουν χωρίς προετοιμασία και επάνδρωση, αλλά το χειρότερο είναι ότι οι ανεπάρκειές μας γίνονται πλέον ορατές και σε τρίτους. Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα ανέμενε αλλά δεν έλαβε ποτέ τη σχετική τυπική νόταμ από την πρεσβεία μας στη Μόσχα, βάσει της οποίας θα επιτρεπόταν η άφιξη της ειδικής πτήσεως στη Ρωσία με επιβάτες από την Ελλάδα.

Κι όταν αναρωτηθήκαμε ποιος ήταν ο σοβαρός λόγος που προκάλεσε την «αρρυθμία», μάθαμε ότι ο αρμόδιος χειριστής όλων των προηγούμενων πτήσεων έχει κηρύξει «λευκή απεργία» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μετάθεσή του και μέχρι την επικείμενη ανάκλησή του στο κέντρο! Αθάνατο ελληνικό Δημόσιο: Ακόμη και οι πλέον καλοπληρωμένοι υπάλληλοί σου στο εξωτερικό, δεν μπορούν παρά να δείχνουν ότι είναι γέννημα και θρέμμα σου…

πηγή: ethnos.gr