Foto K.KounalakisΑέρα ελληνικό θα αποκτήσει η Άγκυρα στις 28 Φεβρουαρίου με αρκετούς Έλληνες tour operators να δίνουν το παρών και να πραγματοποιούν b2b συναντήσεις, καθώς θα λάβει χώρα εκδήλωση για την τόνωση του ελληνικού τουρισμού.

Της Μαρίας Ακριβού

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Tourismtoday.gr o Χαράλαμπος Κουναλάκης, Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Άγκυρα υπογραμμίζει πως η χώρα μας βρίσκεται ψηλά στη λίστα όσον αφορά τους προορισμούς που επιλέγουν οι Τούρκοι για τις διακοπές τους και δεσμεύεται πως θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις μέσα στο τρέχον έτος. Για τους Τούρκους αναφέρει πως στηρίζουν την Ελλάδα, ωστόσο, ζητούν διευκόλυνση στο θέμα της βίζας και ελκυστικότερες τιμές από τα ελληνικά ξενοδοχεία. 

 

“Οι Τούρκοι κατατάσσουν την Ελλάδα ως την πρώτη τους προτεραιότητα για διακοπές και διασκέδαση.”

Ο κύριος Κουναλάκης σχολιάζει και τις φήμες που θέλουν την Ελλάδα και την Τουρκία να συμπράττουν και να προσφέρουν από κοινού ελκυστικά τουριστικά πακέτα, λέγοντας πως κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο δεδομένου ότι οι υπηρεσίες και οι τιμές που προσφέρουν οι Τούρκοι είναι συγκριτικά καλύτερες από τις αντίστοιχες ελληνικές. Το χάσμα διευρύνεται σύμφωνα με τον ίδιο και από το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά ελάχιστα κονδύλια για την τουριστική διαφήμιση και κατ’ επέκταση την προβολή της.

Παράλληλα σημειώνει ότι η Turkish Airlines επιδιώκει την εδραίωσή της στην ελληνική αγορά και στην αύξηση του μεριδίου που ήδη κατέχει και τονίζει πώς τα “πράσινα διαβατήρια” θα συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των αφίξεων από τη γειτονική χώρα. Ερωτηθείς, με αφορμή τη δραστηριοποίηση της τουρκικής Dogus στην Ελλάδα, για το αν παρατηρούνται από Έλληνες επιχειρηματίες αντίστοιχες τοποθετήσεις στην Τουρκία απαντά πως είναι λίγες οι περιπτώσεις ελληνικών επενδύσεων στον τουρκικό τουριστικό κλάδο, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στο κομμάτι των ξενοδοχείων και των ταξιδιωτικών πρακτορείων.

Στις 28 Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα εκδήλωση για την τόνωση του ελληνικού τουρισμού με αρκετούς Έλληνες tour operators να δίνουν το παρόν και να πραγματοποιούν b2b συναντήσεις. Πείτε μας δύο λόγια για την εκδήλωση. Θα υπάρξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες μέσα στη χρονιά;

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πρακτική εκδήλωση με θέμα τον τουρισμό στη Τουρκία και συγκεκριμένα στην Άγκυρα, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει θετικό κλίμα, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Στην εκδήλωση και στις Β2Β συναντήσεις θα συμμετάσχει μεγάλος αριθμός εκπροσώπων από τουριστικές επιχειρήσεις από όλη την Τουρκία (Άγκυρα, Αττάλεια, Μερσίνη, Άδανα, Τραπεζούντα, Σαμψούντα, Σινώπη, Αφιον Καρά Χισάρ, Κασταμονή, Γκαζιαντεπ, Ικόνιο κλπ).Μέχρι και σήμερα έχουν δηλώσει πάνω από 50 τουρκικές τουριστικές επιχειρήσεις από ολόκληρη τη χώρα και περίπου 30 αντίστοιχες ελληνικές. Αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα να αυξηθούν οι συμμετοχές και από τις δύο πλευρές. Μας ενδιαφέρει να πραγματοποιήσουμε μία πρακτική εκδήλωση με συναντήσεις πάνω από 150-200 επιχειρήσεις και ευχόμαστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα προς όφελος της εθνικής μας οικονομίας. Άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες θα προσπαθήσουμε να υπάρξουν μέσα στο 2013. Συγκεκριμένα θέλουμε να πραγματοποιήσουμε κάτι αντίστοιχο για τον κατασκευαστικό κλάδο και τα δομικά υλικά επειδή πιστεύουμε ότι τα περιθώρια είναι μεγάλα για τις ελληνικές εταιρείες. Και για μεγάλα έργα μέσα στη Τουρκία αλλά και για κοινές επενδύσεις (joint ventures) σε τρίτες χώρες όπως της υποσαχάριας Αφρικής, της Ασίας και της Μ. Ανατολής . Άλλος κλάδος με τεράστια περιθώρια κέρδους είναι αυτός των τροφίμων και ποτών-γαστρονομίας για τον οποίο προγραμματίζουμε κάτι αντίστοιχο μέσα στο 2013 ή στις αρχές του 2014, ενδεχομένως σε συνδυασμό και πάλι με τουρισμό.

Πώς βλέπουν οι Τούρκοι τουρίστες την Ελλάδα; Ποιες είναι οι απαιτήσεις τους;

Οι Τούρκοι κατατάσσουν την Ελλάδα ως τη πρώτη τους προτεραιότητα για διακοπές και διασκέδαση. Ιδίως η διασκέδαση, η νοοτροπία και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα κάνει τη διαφορά για τους Τούρκους τουρίστες και όχι τόσο οι καθαρές θάλασσες, που όπως πιστεύουν έχουν και αυτοί. Οι απαιτήσεις τους είναι να διευκολυνθούν στις βίζες και συγκεκριμένα να απαλλαγούν από αυτή την υποχρέωση. Τούτο όμως γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο προς το παρόν και έτσι ζητούν τη διευκόλυνση και επιπρόσθετα καλύτερες τιμές από πλευράς ξενοδοχείων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν φήμες ότι οι Τούρκοι μαζί με τους Έλληνες θέλουν να “χτυπήσουν” νέες αγορές όπως η Ινδική και η Κινεζική από κοινού μέσω μεικτών πακέτων διακοπών. Είναι εφικτό ένα τέτοιο εγχείρημα στο άμεσο μέλλον;

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί ενδεχομένως προβληματικό γιατί οι υπηρεσίες και οι τιμές που προσφέρουν οι Τούρκοι, εκτός τέτοιων πακέτων είναι καλύτερες σε σύγκριση με τα δικά μας. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα κοινά πακέτα, οι τουρίστες από αυτές τις χώρες θα μπορούν, κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα και την Τουρκία, να εξακριβώσουν και να συγκρίνουν τη διαφορά στις τιμές των ξενοδοχείων και στις προσφερόμενες υπηρεσίες και έτσι τον επόμενο χρόνο, ως μεμονωμένοι πλέον τουρίστες , να προτιμήσουν ενδεχομένως μόνο Τουρκία. Οι Τούρκοι φημίζονται για τη πολιτική που εφαρμόζουν σε όλες τις δραστηριότητές τους με το εξωτερικό, όπως επίσης είναι γνωστή και η πολύ μεγάλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας αναφορικά με τα κονδύλια τουριστικής διαφήμισης και προβολής. Γενικά όμως τέτοιες κοινές συνεργασίες οπωσδήποτε δημιουργούν μεγάλες οικονομίες κλίμακας και πολύ θετικά αποτελέσματα ιδίως για τη προσέλκυση τουριστών από τόσο μεγάλες και μακρινές χώρες εφόσον όμως εξασφαλισθούν και υπογραφούν συμφωνίες σε σωστή βάση και προς όφελος και των δύο χωρών.

Ποιες οι προσδοκίες της Turkish Airlines από την ελληνική αγορά; Είναι στα άμεσα σχέδια των τουρκικών αερογραμμών να καταστήσουν το Ελευθέριος Βενιζέλος ή το αεροδρόμιο Μακεδονία ως Hub αεροδρόμιο;

Οι προσδοκίες της Turkish Airlines είναι να κερδίσει την Ελλάδα. Είναι λογικό ότι ως ιδιωτική εταιρεία, επιδιώκει τη μεγιστοποίηση των κερδών της και το μεγαλύτερο κομμάτι της πίττας.

Με τα πράσινα διαβατήρια προβλέπεται αύξηση της εισόδου των Τούρκων τουριστών στην ελληνική αγορά;

Όπως και πέρυσι , προβλέπεται μεγάλη αύξηση λόγω των πράσινων διαβατηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες,100.000 Τούρκοι τουρίστες πήγαν στην Ελλάδα το 2012 με κανονική VISA και σύμφωνα με εκτιμήσεις επιπρόσθετα άλλοι 400.000 που εξηγούνται ως: α) αυτοί που είχαν μακροχρόνιες visas, β) αυτοί που πήγαν με πράσινα διαβατήρια (συνολικά δόθηκαν στη Τουρκία 450,000-500,000 πράσινα για όλες τις χώρες) και γ) αυτοί που πήγαν με κότερα, κρουαζιερόπλοια κ.τ.λ

Μέχρι στιγμής στην Τουρκία δραστηριοποιούνται περί τις 600 ελληνικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν επενδύσει στον κλάδο του τουρισμού στην Τουρκία;

Από ότι γνωρίζουμε δεν υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στον τομέα του τουρισμού στη Τουρκία εκτός από ένα μεγάλο ελληνικό ξενοδοχειακό όμιλο που θα ολοκληρώσει ξενοδοχειακή μονάδα στα παράλια μέχρι το καλοκαίρι του 2013. Επί του παρόντος μόνο κάποιες ομογενειακές επιχειρήσεις (πρακτορεία) δραστηριοποιούνται στη Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.