Σύνταξη: tourismtoday.gr

Απροσδιόριστη παραμένει η ημερομηνία που θα τεθεί σε λειτουργία η νέα τεχνολογία ελέγχου στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου EES.

Το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη ισχύος της θα γίνει γνωστό μόνο τους επόμενους μήνες. Ο eu-LISA -οργανισμός της ΕΕ υπεύθυνος για τη διαχείριση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS) και του EES- δεν έχει ακόμα καθορίσει την ημερομηνία έναρξης του.

Όπως υπογραμμίζει μεταξύ άλλων «παρά την πρόοδο που σημείωσε ο ανάδοχος σε ορισμένους κρίσιμους τομείς, μια νέα ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του EES δεν μπορεί να καθοριστεί με βεβαιότητα σε αυτό το σημείο».

Το EES είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του 2023. Ωστόσο, έχει πλέον αναβληθεί και η ακριβής ημερομηνία που θα τεθεί τελικά σε λειτουργία παραμένει άγνωστη.

Στα μέσα Ιανουαρίου, ο eu-LISA, ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας του Μαΐου 2023 θεωρείται πλέον αδύνατη. Ως λόγους ανέφερε τις καθυστερήσεις από την πλευρά των αναδόχων και μια αναθεώρηση.
Το χρονοδιάγραμμα θα παρουσιαστεί για έγκριση στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (JHA) τον Ιούνιο.

Το ΔΣ είχε σημειώσει μόνο ότι η νέα ημερομηνία στόχος θα οριζόταν πριν από το τέλος του έτους.

Η καθυστέρηση της EES προκάλεσε επίσης την καθυστέρηση της έναρξης ισχύος του ETIAS, το οποίο υποτίθεται ότι θα τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2023.

Το ETIAS έχει επίσης αναβληθεί για το 2024 και η ακριβής ημερομηνία για την πλήρη λειτουργία του είναι ακόμη άγνωστη.