Σύνταξη: tourismtoday.gr

Περίπου 93.000 άτομα που εμβολιάστηκαν στη Βουλγαρία και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με το καθεστώς που θα ισχύει για τα ταξίδια στο μπλοκ από την 1η Φεβρουαρίου. 

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταργήσουν τους ισχύοντες περιορισμούς, οι οποίοι βασίζονται στην κατάσταση COVID-19 στη χώρα αναχώρησης του ταξιδιώτη. Και θα τους αντικαταστήσουν με περιορισμούς βάσει της κατάστασης του ταξιδιώτη.

Ο εγκεκριμένος από την ΕΕ κανονισμός ορίζει ότι όλα τα άτομα που εμβολιάστηκαν με ένα εμβόλιο Janssen ή δύο δόσεις οποιουδήποτε άλλου εμβολίου, δεν μπορούν να επισκεφθούν κανένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Με την ιδιότητα του εμβολιασμένου ατόμου, η ισχύς του πιστοποιητικού καθορίζεται πλέον μόνο σε 270 ημέρες ή σχεδόν εννέα μήνες.

Ωστόσο, οι Βούλγαροι και άλλα άτομα που έχουν εμβολιαστεί στη χώρα θα λάβουν απεριόριστη ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους με τη χορήγηση αναμνηστικού εμβολίου, όπως είπε ο Επικεφαλής Κρατικός Επιθεωρητής Υγείας, Άνχελ Κούντσεφ.

Τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σε ΕΕ

Παρόλο που η Βουλγαρία είναι μεταξύ των πρώτων που υιοθέτησαν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, τα ποσοστά εμβολιασμού στην χώρα είναι τα χαμηλότερα στην ΕΕ.
Μόνο το 28,7% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο μέσος όρος πλήρους εμβολιασμού στη Βουλγαρία είναι 41% χαμηλότερος από τον μέσο όρο όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το 29,4% του πληθυσμού στη Βουλγαρία είναι μερικώς εμβολιασμένο και μόνο το το 8,1% έχει λάβει αναμνηστικό εμβόλιο.