Άλμα μεγαλύτερο του αναμενομένου, πραγματοποίησε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, φτάνοντας σε υψηλό 41 ετών, στο 11,1% σε ετήσια βάση, σε μια καταγραφή που αναμένεται να λειτουργήσει πιεστικά προς την κεντρική τράπεζα της χώρας (Bank of England) για νέες αυξήσεις επιτοκίων.
Προειδοποιήσεις από την ΕΚΤ για την οικονομία της ευρωζώνης
Την ίδια στιγμή έκθεση της ΕΚΤ αναφέρει ότι οι κίνδυνοι στη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης έχουν αυξηθεί εν μέσω του ράλι των τιμών ενέργειας, του αυξημένου πληθωρισμού και της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης.
Επιπλέον οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι πιο σφικτές καθώς οι κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνουν δράση για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό.
Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos
“Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ήδη νιώθουν τον αντίκτυπο από την άνοδο του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας”, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos. “Η αξιολόγηση μας είναι ότι οι κίνδυνοι στη χρηματοοικονομική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, ενώ η τεχνική ύφεση στη ζώνη του ευρώ είναι πιο πιθανή”.
Αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν κάνει πιο ευάλωτα τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις που έχουν υψηλότερα επίπεδα χρέους. Ενισχύουν επίσης τις πιέσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές και δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των επενδυτικών ταμείων. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να υλοποιηθούν ταυτόχρονα όλες αυτές οι απειλές, πιθανώς ενισχύοντας η μία την άλλη, προειδοποιεί η ΕΚΤ.
Αναφέρει ακόμα ότι οι προκλήσεις στον εταιρικό τομέα έχουν αυξηθεί, προειδοποιώντας ότι περιμένει υποχώρηση των κερδών καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται. Αν οι προοπτικές επιδεινωθούν περαιτέρω, μια αύξηση στο ρυθμό των εταιρικών πτωχεύσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί, ιδίως μεταξύ ενεργοβόρων επιχειρήσεων, υπογραμμίζει.
Τι ανακοίνωσαν οι ηγέτες της G20 από την Ινδονησία
Το μήνυμα των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου G20, από την Ινδονησία, είναι επίσης ανησυχητικό καθώς εκτιμούην ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει “πολυδιάστατες κρίσεις”, που κυμαίνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως την έκρηξη του πληθωρισμού, αναγκάζοντας πολλές κεντρικές τράπεζες να αυστηροποιήσουν τη νομισματική τους πολιτική.
Οι κεντρικές τράπεζες της G20… παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο που έχουν οι ανοδικές πιέσεις στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται με τον κατάλληλο τρόπο τον ρυθμό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία και με διαφανή τρόπο”, αναφέρεται στη δήλωση που υπογράφηκε μετά τη διήμερη Σύνοδος κορυφής της G20 στο Μπαλί.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν επίσης επίγνωση της ανάγκης περιορισμού των δευτερογενών επιπτώσεων, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτών των στόχων και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της νομισματικής πολιτικής, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Οι ηγέτες της G20 ζήτησαν επίσης “προσωρινές και στοχευμένες” δημοσιονομικές δαπάνες σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην αύξηση του κόστους διαβίωσης.