Ο τουρισμός της Ζιμπάμπουε -που βιώνει τη χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της- κινδυνεύει από τις ασταθείς καιρικές συνθήκες.
Η στάθμη των καταρρακτών Victoria Falls, που προσελκύουν περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες ετησίως, έχει μειωθεί δραματικά. Οι αρχές ανησυχούν πως οι κλιματικές αλλαγές θα αφανίσουν ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής.

Επιχείρηση μεταφοράς άγριων ζώων λόγω της ξηρασίας

Από την ξηρασία υποφέρουν και τα εθνικά πάρκα που εισπράττουν έσοδα από τουρισμό με τα σαφάρι άγριων ζώων σε ολόκληρη τη χώρα. Περισσότεροι από 200 ελέφαντες είχαν πεθάνει τους τελευταίους δύο μήνες, εξαιτίας της έλλειψης νερού. Η υπηρεσία άγριων ζώων της χώρας σχεδιάζει να μετακινήσει 600 ελέφαντες, δύο αγέλες λιονταριών, μία αγέλη άγριων σκύλων, 50 βουβάλια, 40 καμηλοπαρδάλεις και 2.000 Ίμπαλα για να τα σώσουν από την ξηρασία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Ο εκπρόσωπος των πάρκων και των αρχών άγριας φύσης Tinashe Farawo δήλωσε στο AFP σχετικά με την επιχείρηση μεταφοράς των ζώων ότι πρόκειται για “τη μεγαλύτερη μετακίνηση άγριας πανίδας στην ιστορία μας”.

Διατροφική κρίση αντιμετωπίζει ο πληθυσμός

Επιπλέον, ο πληθυσμός της χώρας αντιμετωπίζει διατροφική κρίση και τροφική ανεπάρκεια.  5,5 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σήμερα επισιτιστική ανασφάλεια, δήλωσε ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα στην τροφή, Hilal Elver. Οπως ανέφερε “σε αστικές περιοχές, περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ελάχιστες δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και του πόσιμου νερού”.