Σύνταξη: tourismtoday.gr
Το Άμστερνταμ συνεχίζει να επιχειρεί να αλλάξει δραστικά το τουριστικό του μοντέλο.
Η μοναδική πόλη της Ευρώπης όπου όλα ήταν δυνατά και όλα επιτρέπονταν για τους τουρίστες, ακόμα και το κάπνισμα κάνναβης στον δρόμο, από τον Μάιο θέτει σε εφαρμογή νέα μέτρα.
Μεταξύ άλλων βάζει ωράριο τόσο στο κάπνισμα κάνναβης σε δημόσιους χώρους όπως τα coffee shop όσο και στους οίκους ανοχής στην περιοχή De Wallen, γνωστή ως Red Light.
Στόχος είναι να σώσει τους κατοίκους από τους τουρίστες που έρχονται στον δημοφιλή προορισμό για χρήση ναρκωτικών και άλλες όχι και τόσο συνηθισμένες δραστηριότητες.
Τι περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα
- Το κάπνισμα κάνναβης θα απαγορεύεται στα coffee shop, από Πέμπτη έως Κυριακή, από τις 4 μ.μ έως τη 1 π.μ.
- Όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια στην πόλη θα κλείνουν στις 2 π.μ τις καθημερινές αντί στις 3 π.μ.
- Παρασκευή και Σάββατο θα κλείνουν στις 4 π.μ., αλλά δεν θα επιτρέπονται νέοι πελάτες μετά την 1 π.μ.
- Οι οίκοι ανοχής στην De Wallen θα σταματούν τις δραστηριότητες τους στις 3 π.μ αντί στις 6 π.μ.
Η επιβολή των μέτρων, είναι το κύριο εμπόδιο
Όταν τον περασμένο Δεκέμβριο οι αρχές της πόλης έκαναν λόγο για τους νέους κανόνες οι επιχειρηματίες είχαν δηλώσει ότι η επιβολή των μέτρων, είναι το κύριο εμπόδιο.
«Όλο και περισσότεροι κανόνες προστίθενται ενώ έχουμε ήδη προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν, είπς ο Frits Voet της επιχειρηματικής ένωσης BIZ Burgwallen.
Η απαγόρευση του καπνίσματος των κάνναβης έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Με την απαγόρευση του αλκοόλ, βλέπουμε ήδη σε πινακίδες που λένε ότι δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ, ανθρώπους να βγάζουν selfies με ένα ποτό στο χέρι, το οποίο στη συνέχεια πηγαίνει σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, έχει αποδειχτεί εδώ και καιρό ότι οι καπνιστές κάνναβης δεν είναι οι ταραχοποιοί».
Το πρόωρο κλείσιμο των μπαρ, των κλαμπ, των εστιατορίων και της πορνείας αποτελεί διάκριση εάν δεν ισχύει για όλα τα μέρη της πόλης, πρόσθεσε ο Frits Voet.
«Επιπλέον, αν όλα κλείσουν την ίδια ώρα, όλοι θα είναι στο δρόμο την ίδια ώρα και αυτό θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.
Για τους εργαζόμενους του σεξ, είναι λιγότερο ασφαλές να πάνε σπίτι με τα κέρδη τους στις τρεις το πρωί, όταν δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία».
Ο Joachim Helms της Ένωσης Λιανοπωλητών Κάνναβης πιστεύει ότι η απαγόρευση του καπνίσματος κάνναβης στους δρόμους θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης.
Αλλά χαρακτήρισε ως «ολική αποτυχία το να κλείνουν νωρίς τα καταστήματα εστίασης», επισημαίνοντας πως «σε αυτή την περίπτωση, οι πλανόδιοι έμποροι θα αντικαταστήσουν τα coffee shop, κάτι που θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα».
Αυτό θα καθιστούσε επίσης ανεφάρμοστη την απαγόρευση του καπνίσματος στους δρόμους. Όπως είπε «πρέπει να δώσετε στους ανθρώπους ένα μέρος για να καπνίσουν».
Ο Lony Scharenborg της ένωσης επιχειρηματιών στο De 9 Straatjes είπε ότι οι νέοι κανόνες θα προκαλούσαν περισσότερα προβλήματα σε αυτή την ζώνη του καναλιού.
Τόνισε πώς «στο De 9 Straatjes, βρίσκονται τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία και αυτό δεν πρέπει να καταστραφεί από τις ορδές των νυχτερινών τουριστών. Αυτό είναι καταστροφικό για κάθε περιοχή».
Η καμπάνια Stay Away
Πάνω από 20 εκατομμύρια τουρίστες κάνουν στάση στο Άμστερνταμ κάθε χρόνο, καθιστώντας το μια από τις πόλεις με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ευρώπη.
Η χωρίς όρια νυχτερινή ζωή στο Άμστερνταμ -που έχρισε την πρωτεύουσα της Ολλανδίας σε δημοφιλή προορισμό- ώθησε τις αρχές να εισαγάγουν το «Μείνετε Μακριά» (Stay Away), μία καμπάνια που αποθαρρύνει τον «ασεβή τουρισμό».
Η Ολλανδία προσπαθεί να περιορίσει τον αριθμό των επισκεπτών λόγω και του overtourism (υπερτουρισμού) που φέρνει δυσκολίες στους ντόπιους σε μεταφορά, στέγαση και δημόσιους χώρους.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τουρισμού είναι επίσης ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τους κατοίκους, καθώς ο αυξημένος αριθμός επισκεπτών οδηγεί σε περισσότερα απόβλητα και ρύπανση.
Συνολικά, η ποιότητα ζωής των ντόπιων στο Άμστερνταμ υποβαθμίζεται, αφού είναι πιο δύσκολο να έχουν πρόσβαση σε πόρους και άλλες υπηρεσίες στην καθημερινή τους ζωή.