mykonos1705

Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα υποδέχεται αυξημένο αριθμό ξένων τουριστών δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες λιμενικές υποδομές για να υποδέχονται πλοία της ακτοπλοΐας, αλλά και κρουαζιερόπλοια και να εξυπηρετούνται οι επιβάτες τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης αυτό που συνέβη το πρωί της Δευτέρας στη Μύκονο. Όσοι από τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Seabourn Odyssey είχαν πληρώσει για να δουν από κοντά το νησί που επισκέπτονται επώνυμοι από κάθε γωνιά της γης, τελικά το φωτογράφισαν μόνο από μακριά καθώς οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στη περιοχή ήταν «απαγορευτικοί» για να μεταφερθούν οι τουρίστες με βάρκες.

Έτσι το πλοίο «σήκωσε άγκυρα» και συνέχισε το ταξίδι του για άλλο λιμάνι. Παράλληλα τη στιγμή εκείνη το πλοίο δεν μπορούσε να «δέσει» στο λιμάνι καθώς βρισκόταν το μεγάλο κρουαζιερόπλοιο Celebrity Reflection. Και όπως λένε στελέχη εταιρειών που ασχολούνται με την κρουαζιέρα δεν είναι η πρώτη φορά που οι άνεμοι και η έλλειψη κατάλληλης λιμενικής υποδομής «διώχνουν» πλοία με τουρίστες από το «νησί των ανέμων».

Στελέχη εταιρειών κρουαζιέρας έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς τίποτα δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στα λιμάνια των νησιών που υποδέχονται κάθε χρόνο υπερσύγχρονα πλοία». Αναφερόμενοι στο περιστατικό στη Μύκονο σημείωναν ότι «είναι σύνηθες φαινόμενο οι δυνατοί άνεμοι στη περιοχή μεταξύ Τήνου και Μυκόνου» και έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «το λιμάνι στον Τούρλο στη Μύκονο έχει κατασκευαστεί λανθασμένα καθώς οι δυνατοί πλευρικοί άνεμοι δυσχεραίνουν σημαντικά την προσπάθεια του πληρώματος ενός πλοίου να δέσει και οι πλοίαρχοι φοβούνται να το προσεγγίζουν».

Στο συγκεκριμένο νησί στο λιμάνι μπορεί να δέσει ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο, δύο μεσαίου μεγέθους ή δυο «μικρά». Ωστόσο εάν τύχει να «συναντηθούν» δύο μεγάλα πλοία αναγκαστικά το ένα από τα δύο μένει εκτός λιμένα σε αγκυροβόλιο – όπως έγινε το πρωί της Δευτέρας – και «καιρού επιτρέποντος» οι επιβάτες μπορούν να πάνε στο νησί με βάρκες. Αλλιώς απλά τραβούν φωτογραφίες από τα καταστρώματα και πηγαίνουν στον επόμενο προορισμό τους που συνήθως – βάση προγραμμάτων – είναι ή τουρκικές ακτές ή ο Πειραιάς ή το Ηράκλειο Κρήτης.

Οι επιπτώσεις στην περίπτωση ακύρωσης της εκδρομής στη Μύκονο ή σε κάποιο άλλο μέρος που ήταν προγραμματισμένη άφιξη, λένε τα στελέχη των εταιρειών, είναι ότι η επιχείρηση χάνει χρήματα και αξιοπιστία και διαμαρτύρονται οι επιβάτες.

Βυθούλκας Διονύσης 

tovima