Περίπου έντεκα εκατομμύρια τουρίστες καλωσόρισε η Πορτογαλία το 2016, σημειώνοντας αύξηση 13% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος   υπερβαίνοντας παράλληλα το όριο των 10 εκατ. επισκεπτών, για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία της Πορτογαλίας.

Συγκεκριμένα, οι αφίξεις και όλα τα έσοδα που προέκυψαν από τον ταξιδιωτικό τομέα αναλογούν περίπου στο 10% του ΑΕΠ της Πορτογαλίας, μετά την έκτη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ στον εισερχόμενο τουρισμό.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία της Πορτογαλίας δείχνει ότι σχεδόν 11 εκατομμύρια ξένοι κάτοικοι έμειναν στα πορτογαλικά ξενοδοχεία μόνο πέρυσι συγκριτικά με τα 9,7 εκατομμύρια το 2015.

Το συνολικό εισόδημα που δημιουργήθηκε από τα ξενοδοχεία σε αυτή την παράκτια χώρα του Ατλαντικού, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού τουρισμού στην Πορτογαλία, αυξήθηκε κατά 17%, φθάνοντας τα 2 900 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, οι Βρετανοί τουρίστες αποτελούσαν την μεγαλύτερη ομάδα ξένων επισκεπτών στην Πορτογαλία, που ακολουθείται από τους τουρίστες από τη Γερμανία, και από τη γειτονική χώρα της Ισπανίας.

Ο εισερχόμενος τουρισμός τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 9,8% σε σχέση με τους αριθμούς του περασμένου έτους, ενώ ο αριθμός των Ισπανών τουριστών αυξήθηκαν κατά 8,2%

Τέλος η Πορτογαλία έχει ανοίξει σχεδόν 100 ξενοδοχεία τα τελευταία δύο χρόνια, 46 μόνο φέτος, με 14 ακόμα να προγραμματίζουν την έναρξη λειτουργίας τους μετά από την ανακαίνισή τους, σύμφωνα με την πορτογαλική Ένωση Ξενοδόχων.