Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ανοδικά κινείται η προσφορά καταλυμάτων βραχυχρόνιας ενοικίασης, στην Ελλάδα. Η φετινή καλοκαιρινή σεζόν αναμένεται να είναι καλύτερη από πέρυσι.

Όπως αποκαλύπτει η AIRDNA (με βάση κρατήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε Airbnb και VRBO), μέχρι και τις αρχές Ιουνίου, η αύξηση της ζήτησης για την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 42%.

Κατά τη διάρκεια του 12μήνου που προηγήθηκε (Ιούνιος 2022 – Ιούνιος 2023), η ζήτηση με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε 48,9% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

Airbnb: 105.000 διαμερίσματα στην Ελλάδα

Πολλοί ιδιοκτήτες και επενδυτές ακινήτων τοποθετούνται εκ νέου στην αγορά αυτή. Στην χώρα μας , ο αριθμός των αγγελιών διαμορφώνεται σε 105.000, αυξημένος κατά 13% σε σχέση με το 2022.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι 9,5% χαμηλότερος σε σχέση με το 2019, που σημαίνει ότι η προσφορά παραμένει χαμηλότερη σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία.
Αυτό εξηγεί τόσο την πρόβλεψη για υψηλότερη πληρότητα φέτος όσο και την άνοδο των τιμών/διανυκτέρευση, που υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 7% για το φετινό καλοκαίρι στο σύνολο της χώρας.

Η Κρήτη πρωταγωνιστεί

Η Κρήτη πρωταγωνιστεί στον όγκο αγγελιών. Έως και τις αρχές Ιουνίου καταγράφονταν 26.225 ακίνητα.

Πρόκειται για αύξηση 8,5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε σχέση με το 2019 η άνοδος αγγίζει το 9,5%. Αυτό δείχνει πως η εν λόγω αγορά έχει ανακάμψει πλήρως από την κρίση της πανδημίας.

Τα καταλύματα στην Κρήτη εντοπίζονται όχι μόνο σε δημοφιλή τουριστικά σημεία του νησιού, αλλά και εντός των ίδιων των πόλεων (π.χ. Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο).

Το δεύτερο μεγαλύτερο «πλήθος» καταλυμάτων εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας, με 11.701 αγγελίες.

Ο αριθμός έχει αυξηθεί 11,2% σε σχέση με το 2022, ωστόσο εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 13% του αντίστοιχου μεγέθους πριν από την πανδημία, το 2019.
Αυτό καταρρίπτει το ότι οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ευθύνονται για την άνοδο των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία χρόνια.
Τα διαμερίσματα που έχουν παραμείνει σε πλατφόρμες μίσθωσης για διακοπές είναι λιγότερα σε σχέση με το 2019, ενώ την ίδια περίοδο οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20% κατά μέσον όρο.

Αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων καταγράφουν και οι υπόλοιποι δημοφιλείς προορισμοί της χώρας:

  • Κέρκυρα (9.772 καταλύματα, +12,9% από πέρυσι).
  • Ρόδος (5.158 καταλύματα, +11,2% από πέρυσι).

αντίθετα, η Σαντορίνη σημειώνει μείωση κατά 2,2% σε ετήσια βάση, ενώ συγκριτικά με το 2019 τα καταλύματα που προσφέρονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 8,6% λιγότερα.
Πρόκειται για τη μοναδική περιοχή, από τις δημοφιλείς τουλάχιστον, όπου παρατηρείται μείωση της προσφοράς.

Ανοδικά τα έσοδα | 193 ευρώ η μέση τιμή διανυκτέρευσης

Με μέσο ρυθμό της τάξεως του 7% διαμορφώνεται για το φετινό καλοκαίρι η αύξηση των τιμών/διανυκτέρευση σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς φαίνεται πως οι τιμές έχουν αρχίσει να πλησιάζουν το «ταβάνι» τους.

Το 2022 τα συνολικά έσοδα από τη διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκαν σε 2,2 δις ευρώ.

Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 15% σε 193 ευρώ, ενώ συγκριτικά με το 2019 η αύξηση διαμορφώθηκε σε 35%.

Περιοχές πολυτελών διακοπών

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της AIRDNA -που παρουσιάστηκε σε πρόσφατη εκδήλωση της Travelstaytion και της Marriott Homes & Villas- οι δημοφιλέστεροι προορισμοί της Ελλάδας έχουν αρχίσει να καθιερώνονται ως περιοχές πολυτελών διακοπών, μεταξύ των επισκεπτών που επιλέγουν καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Απευθύνονται δηλαδή σε ένα διαφορετικό κοινό, που αναζητά μια διαφορετική εμπειρία διακοπών, υψηλότερης αίγλης και πολυτέλειας και ασφαλώς και παροχών από το ακίνητο που θα επιλέξει για διαμονή.

Αυτό αντανακλάται πλέον και στην ποιότητα και τις προδιαγραφές των καταλυμάτων που προσφέρονται σε περιοχές, όπως π.χ. η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος, ενώ έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται και στην αγορά της Αθήνας, ιδίως στα τμήματα που βρίσκονται στους πρόποδες της Ακρόπολης και γενικότερα εντός του εμπορικού τριγώνου της πόλης.

Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει σε τιμές άλλους δημοφιλείς προορισμούς

Μάλιστα, φαίνεται πως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει άλλους δημοφιλείς προορισμούς στη νότια Ευρώπη όσον αφορά το ύψος των τιμών.

Για παράδειγμα, στη Σαντορίνη η μέση τιμή/διανυκτέρευση διαμορφώνεται πλέον σε 371,2 ευρώ, ποσό που είναι 87,5% υψηλότερο σε σχέση π.χ με την Πάλμα στη Μαγιόρκα, όπου η μέση τιμή δεν ξεπερνάει τα 196 ευρώ/ διανυκτέρευση.

Αντίστοιχα, τόσο στην Κρήτη όσο και στη Ρόδο η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 214 ευρώ και στην Κέρκυρα σε 188,6 ευρώ. Στον αντίποδα, περιοχές όπως οι Συρακούσες στη Σαρδηνία προσφέρουν καταλύματα της τάξεως των 145,5 ευρώ/διανυκτέρευση κατά μέσον όρο, ενώ ακόμη και στη Νίκαια η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 138,6 ευρώ.

Η τάση αυτή εξηγείται στο ότι η ποιότητα των κατοικιών στην ελληνική αγορά είναι σαφώς πιο υψηλή από πολλά ακίνητα σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και το μέγεθος των προσφερόμενων κατοικιών είναι αισθητά μεγαλύτερο, γεγονός που εξηγεί επίσης τη διαφορά στην τιμή/διανυκτέρευση.

Μείωση προσφοράς

Ένας ακόμη βασικός λόγος είναι ασφαλώς η μειωμένη προσφορά καταλυμάτων στην Ελλάδα σε σχέση με τη ζήτηση.
Ενώ στην Ελλάδα παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης, η προσφορά δεν συμβαδίζει.

  • Στη Ρόδο σε σχέση με το 2019 η φετινή αύξηση της ζήτησης αγγίζει το 60%, τη στιγμή που η αντίστοιχη αύξηση της προσφοράς δεν ξεπερνάει το 20,2% το ίδιο διάστημα.
  • Στη Σαντορίνη, η αύξηση της ζήτησης από το 2019 μέχρι σήμερα αγγίζει το 41,7% και τα καταλύματα μειώθηκαν κατά 8,6%.
  • Σε Κρήτη η ζήτηση αυξήθηκε κατά 39,1%, αλλά τα καταλύματα μόλις 9,5%.
  • Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στην Κέρκυρα, όπου τα καταλύματα αυξήθηκαν 16% από το 2019 μέχρι σήμερα, τη στιγμή που η ζήτηση έχει αυξηθεί 55,5%.