Αύξηση 6,5% κατέγραφαν οι δαπάνες των τουριστών στην Ιταλία το 2017 και κυμάνθηκαν στα 39,6 δις. ευρώ, δηλαδή κατά 50% υψηλότερες από την παγκόσμια μέση αύξηση κατά 4,3%, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC).

Ειδικότερα, η συνολική συμβολή του ταξιδιωτικού και τουριστικού τομέα στην ιταλική οικονομία ανήλθε σε 223,2 δισ. Ευρώ το 2017, αφού ελήφθησαν υπόψη όλα τα άμεσα, έμμεσα και επαγόμενα οφέλη. Αυτό σημαίνει ότι το 13% του συνόλου της ιταλικής οικονομίας εξαρτάται κατά κάποιον τρόπο από τα ταξίδια και τον τουρισμό.

Άλλα σημαντικά στοιχεία της έκθεσης φανερώνουν τα εξής :

  • Ο τουρισμός και τα ταξίδια υποστήριξε 3,4 εκατ. θέσεις εργασίας το 2017 (14,7% της συνολικής ιταλικής απασχόλησης).
  • Μέχρι το 2028 περίπου 4 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ιταλία προβλέπεται ότι θα εξαρτηθούν από τον τουρισμό και τα ταξίδια.
  • Ο τομέας των ταξιδιών αυξήθηκε κατά 2,7% το 2017, σε σύγκριση με αύξηση 1,6% στην ευρύτερη οικονομία.
  • Η Ιταλία είναι η 6η μεγαλύτερη ταξιδιωτική οικονομία στον κόσμο

Η Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WTTC, δήλωσε ότι “ο τουρισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας, οδηγεί στην οικονομική ανάπτυξη και βοηθά στην οικοδόμηση καλύτερων κοινωνιών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ιταλία, η οποία διαθέτει μερικές από τις πιο γνωστές τουριστικές περιοχές στον κόσμο. Επιδοκιμάζω την ιταλική κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα για τη διαχείριση της τουριστικής οικονομίας – επιτυγχάνοντας ανάπτυξη 50% σε σχέση με τον μέσο όρο τον περασμένο χρόνο – η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες δημιουργίας θέσεων εργασίας και σαφώς μπορεί να αποτελέσει μέρος της αναζωογόνησης της ιταλικής οικονομίας “.