Οι διεθνείς αφίξεις θα αυξηθούν 3% έως 4% το 2019, προβλέπει σε έκθεση του το Βαρόμετρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Σε γενικές γραμμές, η σταθερότητα των τιμών των καυσίμων τείνει να μεταφράζεται σε οικονομικά προσιτά αεροπορικά ταξίδια, ενώ η αεροπορική σύνδεση συνεχίζει να βελτιώνεται σε πολλούς προορισμούς, διευκολύνοντας τη διαφοροποίηση των αγορών πηγών.

Οι τάσεις δείχνουν επίσης ισχυρά εξερχόμενα ταξίδια από τις αναδυόμενες αγορές, ιδίως από την Ινδία και τη Ρωσία, αλλά και από τις μικρότερες αγορές πηγών της Ασίας και της Αραβίας.

Ταυτόχρονα, η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις αναταραχές του Brexit, καθώς και οι γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις ενδέχεται να προκαλέσουν μια στάση “περιμένουμε και να δούμε” μεταξύ των επενδυτών και των ταξιδιωτών.

Οι αναδυόμενες ταξιδιωτικές τάσεις το 2019

Συνολικά, το 2019 αναμένεται να επικρατήσουν αναδυόμενες τάσεις, όπως η αναζήτηση «μετακίνησης προς αλλαγή», «επιδίωξη υγιεινών επιλογών» όπως πεζοπορία, ευεξία και αθλητικός τουρισμός και «ταξίδια πολλαπλών γενεών».

“Η ψηφιοποίηση, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, οι πιο προσιτές μετακινήσεις και οι κοινωνικές αλλαγές αναμένεται να συνεχίσουν να διαμορφώνουν τον τομέα μας, τονίζει μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Ζουράμπ Πολολικασβίλι.
Τόσο οι προορισμοί όσο και οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν εάν θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί”.

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6% το 2018

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του UNWTO, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών (διανυκτερεύσεις) αυξήθηκαν κατά 6% σε 1,4 δις το 2018, σαφώς πάνω από την αύξηση της τάξης του 3,7% στην παγκόσμια οικονομία.

Η Μέση Ανατολή με αύξηση 10%, η Αφρική με 7%, η Ασία-Ειρηνικός και η Ευρώπη με + 6% οδήγησαν στην ανάπτυξη το 2018.

Αποτελέσματα ανά περιοχή

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη ανήλθαν σε 713 εκατ. το 2018, σημειώνοντας αξιοσημείωτη αύξηση 6% έναντι του εξαιρετικά ισχυρού 2017.
Η ανάπτυξη προήλθε από τη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη (+ 7%), την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (+ 6%) και τη Δυτική Ευρώπη 6%).
Τα αποτελέσματα στη Βόρεια Ευρώπη ήταν επίπεδη λόγω της αδυναμίας των αφίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  • Η Ασία και ο Ειρηνικός (+ ​​6%) κατέγραψαν 343 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις τουριστών το 2018.
    Οι αφίξεις στη Νοτιοανατολική Ασία αυξήθηκαν κατά 7%, ακολουθούμενη από τη Βορειοανατολική Ασία (+ 6%) και τη Νότια Ασία (+ 5%).
    Η Ωκεανία παρουσίασε πιο μέτρια ανάπτυξη στο + 3%.
  • Η Αμερική (+ 3%) καλωσόρισε 217 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις το 2018, με μικτά αποτελέσματα σε προορισμούς. Η ανάπτυξη προήλθε από τη Βόρεια Αμερική (+ 4%), ακολουθούμενη από τη Νότια Αμερική (+ 3%), ενώ η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική (και τα δύο -2%) έφτασαν σε πολύ μικτά αποτελέσματα, τα τελευταία αντικατοπτρίζοντας τον αντίκτυπο των τυφώνων του Σεπτεμβρίου του 2017.
  • Τα στοιχεία από την Αφρική δείχνουν αύξηση κατά 7% το 2018, φτάνοντας περίπου 67 εκατομμύρια αφίξεις.
  • Η Μέση Ανατολή (+ 10%) παρουσίασε σταθερά αποτελέσματα πέρυσι, εδραιώνοντας την ανάκαμψη του 2017, με τις διεθνείς αφίξεις τουριστών να φτάνουν τα 64 εκατομμύρια.