Σύνταξη tourismtoday.gr

Την πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για τα Βραβεία Καλύτερου Αεροδρομίου 2023, ανακοίνωσε το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe).

Τα Βραβεία αναγνωρίζουν εξαιρετικά επιτεύγματα στο σύνολο των δραστηριοτήτων του αεροδρομίου, από την ανθεκτικότητα στην ανάκαμψη έως την καινοτομία και από την προσβασιμότητα έως τις περιβαλλοντικές επιδόσεις.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν στο φετινό ετήσιο συνέδριο και την Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI World), στη Βαρκελώνη στις 27 Ιουνίου.

Βραβεία Καλύτερου Αεροδρομίου 2023

Φέτος, η γενική κατηγορία βραβείων, αυτή του Καλύτερου Ευρωπαϊκού Αεροδρομίου, θα επικεντρωθεί στη λειτουργική ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα, τόσο στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ανάκαμψης του COVID-19 όσο και σύμφωνα με τη δέσμευση του κλάδου για καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2050.

Όπως πάντα, τα αεροδρόμια που διαγωνίζονται θα είναι σε πέντε ομαδοποιήσεις, σύμφωνα με τον όγκο επιβατικής κίνησης του 2019.

Για την αναγνώριση των προσπαθειών των αεροδρομίων σε συγκεκριμένους τομείς της δραστηριότητάς τους, το χαρτοφυλάκιο των βραβείων περιλαμβάνει επίσης ειδικές διακρίσεις:

Βραβείο Eco-Innovation

Σε συνδυασμό με το Airport Carbon Accreditation, το βραβείο απονέμεται στο αεροδρόμιο που έχει επιδείξει εξαιρετικές περιβαλλοντικές επιδόσεις και καινοτόμο προσέγγιση στην περιβαλλοντική διαχείριση, σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:

  • Κλιματική Αλλαγή.
  • Διαχείριση Θορύβου.
  • Διαχείριση Βιοποικιλότητας και Άγριας Ζωής.
  • Εγκύκλιος Οικονομία.

Βραβείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Μια κοινή πρωτοβουλία του ACI Europe και της κοινής επιχείρησης SESAR 3, αυτό το βραβείο αναγνωρίζει έναν ευρωπαϊκό αερολιμένα που ασπάστηκε την ψηφιοποίηση, υιοθετώντας καινοτόμες τεχνολογίες και διαδικασίες για τη βελτίωση της ασφάλειας, της χωρητικότητας, της αποτελεσματικότητας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των λειτουργιών του.

Βραβείο Προσβάσιμο Αεροδρόμιο

Το ACI Europe συνεργάζεται για άλλη μια φορά με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας φέτος για να προσδιορίσει ένα αεροδρόμιο-υπόδειγμα στην παροχή προσβάσιμων υπηρεσιών στους ταξιδιώτες και στην άρση των εμποδίων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς.

Βραβείο Ανθρώπινου Δυναμικού Αεροδρομίου

Αναγνωρίζοντας ότι η διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού είναι ζωτικής σημασίας για τη στρατηγική ανάπτυξη ενός αεροδρομίου, αυτό το βραβείο στοχεύει να επιβραβεύσει τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού του αεροδρομίου που εφαρμόζουν πρακτικές και διαδικασίες πρώτης κατηγορίας για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού του κλάδου.

Δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με το ACI Europe Leadership and HR Forum.
Φέτος το βραβείο επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα, και ειδικότερα στον κοινωνικό πυλώνα.

Τα αεροδρόμια εισέρχονται σε μια νέα εποχή

Όπως υπογραμμίζει ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής του ACI Europe, «τα αεροδρόμια εισέρχονται σε μια νέα εποχή, προχωρώντας σε ένα διασυνδεδεμένο φάσμα ανθεκτικότητας, ηγεσίας, καινοτομίας, ψηφιοποίησης και βιωσιμότητας.

Αυτό φέρνει τη διαχείριση του αεροδρομίου στο επόμενο επίπεδο, με το ευρύτερο φάσμα σύνθετων εμπλοκών των ενδιαφερομένων στο προσκήνιο.

Κάθε χρόνο, η κριτική επιτροπή μας χτυπιέται εκ νέου από τα επίπεδα επιτευγμάτων που επιδεικνύει ο κλάδος μας».

Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους θεσμούς, φορείς αεροπορίας και αναλυτές.