Για έκτη συνεχή χρονιά, η ETC ενισχύει τη συνεργασία της με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού (ECTN) , την Europa Nostra και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Περιφερειών για Ανταγωνιστικό και Αειφόρο Τουρισμό (NECSTouR) για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών πολιτιστικού τουρισμού σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Το θέμα της φετινής έκδοσης των βραβείων Destination of Sustainable Cultural Tourism Awards είναι «Έξυπνος Τουρισμός – Έξυπνοι Προορισμοί: Πολιτιστική Κληρονομιά & Δημιουργικότητα, Ψηφιοποίηση, Αειφορία» .

Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε πολιτιστικούς τουριστικούς προορισμούς που έχουν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα όπως η ενίσχυση της εμπειρίας των επισκεπτών, ο σεβασμός των παραδόσεων και η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Οι αιτήσεις είναι ανοιχτές σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Ευρώπη, εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, τουριστικά συμβούλια και ενώσεις, οργανισμούς διαχείρισης προορισμών, μουσεία, κέντρα διερμηνείας, πολιτιστικές διαδρομές, φεστιβάλ και πολιτιστικές ΜΚΟ.

Οι υποψήφιοι καλούνται να παρουσιάσουν αποτελέσματα σχετικά με τον αειφόρο πολιτιστικό τουρισμό, σε μία από τις ακόλουθες 6 κατηγορίες:

  • Πρόοδοι ψηφιοποίησης και ψηφιακή μετάβαση στον αειφόρο πολιτιστικό τουρισμό
  • Ιστορία και Κληρονομιά
  • Παραποτάμια κληρονομιά
  • Διακρατικά Θεματικά Τουριστικά Προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Διαδρομών (που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 2 ευρωπαϊκές χώρες, όχι απαραίτητα γειτονικές)
  • Θρησκευτικός, Προσκυνηματικός και Πνευματικός Τουρισμός
  • Παραδοσιακές Δεξιότητες , Χειροτεχνίες και Δημιουργικότητα (με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023)

Οι νικητές θα ανακοινωθούν στην Τελετή Απονομής των Βραβείων, που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 16ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Πολιτιστικό Τουρισμό. Η εκδήλωση θα διοργανωθεί από το ECTN στις 18 – 21 Οκτωβρίου 2023 στην Πάφο (Κύπρος), ως αναγνώριση του βραβείου ως «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2023» .