Σύνταξη: tourismtoday.gr

Από σήμερα 16 Ιανουαρίου λειτουργεί η διαδικτυακή πλατφόρμα πληρωμής τουριστικού φόρου στην Βενετία, που θα χρησιμοποιούν οι ημερήσιοι ταξιδιώτες για να κλείσουν τα εισιτήρια επίσκεψης στην πόλη.

Ο τουριστικός φόρος επρόκειτο να ξεκινήσει νωρίτερα μέσα στο έτος, αλλά καθυστέρησε λόγω υλικοτεχνικών θεμάτων και φόβους ότι θα έπληττε τα τουριστικά έσοδα.

Η χρέωση 5 ευρώ θα ισχύει τα Σαββατοκύριακα αιχμής και άλλες ημέρες μεταξύ Απριλίου και μέσα Ιουλίου 2024, δηλαδή 29 ημέρες συνολικά.
Το τέλος ημερήσιου ταξιδιού αφορά ώρες αιχμής από τις 8:30 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες που πάνε στη Βενετία για δείπνο ή μια συναυλία δεν θα χρειάζεται να πληρώσουν.

Οι ημερήσιοι τουρίστες λαμβάνουν έναν κωδικό QR, ο οποίος θα ελέγχεται σε ένα από τα επτά σημεία πρόσβασης στην πόλη, συμπεριλαμβανομένου και του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού.

Το τέλος εισόδου στοχεύει στη μείωση του overtourism, στην ενθάρρυνση επισκέψεων μεγαλύτερης διάρκειας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Οι επισκέπτες με κρατήσεις ξενοδοχείων εισάγουν τα στοιχεία του καταλύματος τους και λαμβάνουν επίσης έναν κωδικό QR. Δεν χρειάζεται να πληρώσουν, ωστόσο, καθώς ο λογαριασμός του ξενοδοχείου τους θα περιλαμβάνει ήδη ένα τέλος διαμονής στη Βενετία.