της Σοφίας Γκιαούρη

Στην διεθνή έκθεση World Travel Market που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο έδωσε το παρών ο Πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τουρισμού και Επιχειρήσεων (ΓΕΠΟΕΤ), κος Άρης Μαρίνης.

Ο κ. Μαρίνης μίλησε σε συνέντευξή του στο tourism today για το μέλλον του τουρισμού το 2024 και τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς και για τη γενική εικόνα που σχημάτισε για τη βρετανική αγορά.

κ. Μαρίνη, παρευρεθήκατε στην διεθνή έκθεση World Travel Market στο Λονδίνο. Ποια η εικόνα που έχετε για τη βρετανική αγορά το 2024;

Πράγματι παρευρέθηκα στη διεθνή έκθεση World Travel Market όπου η παρουσία της Ελλάδας ήταν εντυπωσιακή. Παραδοσιακά η βρετανική αγορά βρίσκεται στην πρώτη τετράδα των χωρών προέλευσης ξένων επισκεπτών της χώρας μας γεγονός που επιβεβαιώνεται και φέτος. Το καλό κλίμα για την Ελλάδα δείχνει να συνεχίζεται τόσο το 2024 όσο και τα επόμενα χρόνια και οι Βρετανοί επισκέπτες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν σε αφίξεις και έσοδα. Απαιτείται όμως και εκ μέρους μας εγρήγορση προκειμένου να διαφυλάξουμε την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών φιλοξενίας που προσφέρουμε, δίνοντας επιπλέον έμφαση στην βιωσιμότητα του προορισμού και στην διάχυση των ωφελειών από την τουριστική δραστηριότητα σε όλη την παραγωγική αλυσίδα της χώρας μας.

Πώς πιστεύετε οτι πρέπει να πορευθεί η Ελλάδα στρατηγικά και τουριστικά έχοντας πολύ κοντά της τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή; Πώς εκτιμάτε οτι θα επηρεαστεί το 2024;

Εκτιμώ ότι θα πρέπει να προβάλουμε περαιτέρω ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή προορισμό. Η χώρα μας διαχρονικά στέκεται δίπλα στους λαούς που υφίστανται αδικίες και προσπαθεί να διατηρήσει την ουδετερότητά της, καταδικάζοντας παράλληλα ακραίες εκδηλώσεις από όπου και αν προέρχονται. Για το 2024 τα μέχρι στιγμής μηνύματα υπό τις υφιστάμενες συνθήκες είναι μάλλον καθυσηχαστικά και η χώρα μας δείχνει να επηρεάζεται σαφώς λιγότερο από ανταγωνιστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Η αγορά του Ισραήλ που είχε σημαντική δυναμική για την χώρα μας έχει παγώσει προσωρινά, εκτιμώ όμως ότι αναλόγως των εξελίξεων έχει τη δύναμη να επανέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε πρόβλεψη κρίνεται επισφαλής, καθώς τα γεγονότα βρίσκονεται ακόμα σε εξέλιξη.

Θεωρείτε ότι η απελευθέρωση των επιβατηγών μεταφορών διαλαμβάνει σάρκα και οστά;

Σε αυτόν τον τομέα υπάρχει σημαντική καθυστέρηση από την πλευρά της Πολιτείας, καμία εξέλιξη δεν φαίνεται ορατή σε βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Πρέπει οπωσδήποτε να επισπευστούν οι διαδικασίες αν ζητούμενο είναι η ορθή και ανταγωνιστική λειτουργία των αστικών και υπεραστικών οδικών μεταφορών και η παροχή έξυπνων και ποιοτικών υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό, χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων.