H Αυστρία έθεσε τέλος στους περιορισμούς  για τους εμβολιασμένους πολίτες  στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την Κυριακή, τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή αυστηρών μέτρων για την καταπολέμηση ενός αυξανόμενου κύματος μολύνσεων από τον κορονοϊό.

Οι κανόνες, οι οποίοι διαφέρουν ανά περιοχή της χώρας, επιτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την επαναλειτουργία των θεάτρων, των μουσείων και άλλων χώρων πολιτισμού και ψυχαγωγίας την Κυριακή. Τα καταστήματα θα ακολουθήσουν τη Δευτέρα.

Ορισμένες περιοχές επαναλειτουργούν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία απο την Κυριακή, ενώ άλλες θα περιμένουν μέχρι τα τέλη του μήνα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας στις 11 μ.μ. για τα εστιατόρια και θα εξακολουθούν να απαιτούνται μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και μέσα σε καταστήματα και δημόσιους χώρους.

Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα την κίνηση αυτή “άνοιγμα με ζώνη ασφαλείας”, δίνοντας σε κάθε μία από τις εννέα περιφέρειες της Αυστρίας τη δυνατότητα να χαλαρώσει ή να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς ανάλογα με την τοπική κατάσταση.

Οι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν να υπόκεινται στους περιορισμούς του lock down. Η έξοδος θα τους επιτρέπεται για συγκεκριμένους λόγους ,όπως  όπως η αγορά ειδών διατροφής, ή επίσκεψη στον γιατρό ή άσκηση.

Από την έναρξη του αποκλεισμού, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων  στρην Αυστρία έχει μειωθεί κατακόρυφα. Την Παρασκευή, η Αυστρία ανέφερε 367,5 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, από 1.102,4 την πρώτη ημέρα του αποκλεισμού τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, οι νοσηλείες από τον ιό δεν έχουν μειωθεί τόσο σημαντικά όσο οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 567 ασθενείς με κορονοϊό σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε ολόκληρη τη χώρα, μόνο ελαφρώς μειωμένοι από τους 572 την πρώτη ημέρα του αποκλεισμού τον περασμένο μήνα.

Οι αυστριακοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι υψηλά ποσοστά εμβολιασμού είναι απαραίτητα για τον έλεγχο του ιού, ενώ το 67,7% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ποσοστό σχετικά χαμηλό για τη Δυτική Ευρώπη.